Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:22:06

Співпраця представників місцевого самоврядування, органів виконавчої влади з громадськими організаціями – основне в успіху контролю за використанням бюджетних коштів

12.12.2015   10:44Агенцiя

Експерти компанії Civitta розповіли про результати діяльності проекту «Посилення прозорості та ефективності використання бюджетних коштів в містах Чернігівської області» на прес-конференції, яка пройшла 10 грудня.

Проект представили представник компанії Civittaв Україні Антон Шулик та консультанти компанії Андрій Онощенко та Роман Хлібун, разом із начальником відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради Миколою Олександровичем Кравченко та головою Чернігівського обласного осередку «Молодь демократичного альянсу» Іриною Бабчук.

«Основний фокус був спрямований на налагодження комунікацій між громадськими організаціями, з одного боку, та місцевою владою, з іншого», - зробив акцент Роман Хлібун.

В рамках проекту було розроблено посібник для громадських організацій щодо основних інструментів співпраці з представниками влади з приводу забезпечення ефективності використання бюджетних коштів.

Також, в рамках проекту був проведений тренінг для представників громадських організацій та семінар для представників відділів по зв’язкам з громадськістю для поширення досвіду Латвійської Республіки щодо питань прозорості місцевої влади та ефективності використання бюджетних коштів.

Експерти компанії Civitta зазначили, що вбачають в роботі громадських організацій поглиблений моніторинг та аналіз інформації від міських рад, а такождетальніший та конструктивніший підхід до процесу написання звернень до органів влади. Від влади, в свою чергу, очікують на прозору публікацію матеріалів, доступних для читання працівниками громадських організацій.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Чернігівської міськради Микола Кравченко зазначив, що мерія йде «в ногу» з часом, а прикладом співпраці влади і громадських організацій є Програма Громадського бюджету.

"Співпраця представників місцевого самоврядування, органів виконавчої влади з громадськими організаціями – основне в успіху контролю за використанням бюджетних коштів.Держслужбовці не кусаються",- підкреслила Ірина Бабчук.

Серед основних висновків:
- Співпраця, а не протистояння. Існуюча проблема непорозуміння між представниками влади та громадськістюможе бути вирішена через підвищення прозорості діальності органіввлади та розгортання конструктивного діалогу
- Базою діалогу між владою та громадськістю можуть бути звернення громадян із грунтовними пропозиціями щодо вирішення актуальних для них проблем
- Громадські організації мають приділяти більшу увагу процесу формування стратегії розвитку міста, оскільки це суттєво впливає на ефективність використання бюджетних коштів у довгостроковій перспективі
- Громадські організації не повною мірою використовують наявні джерела отримання публічної інформації, що зумовлює необхідність проведення в лютому 2016 року семінар на тему використання державного веб-ресурсу e-data.gov.ua
- Загалом громадські організації мало представлені в районах та селах, що говорить про необхідність проведення освітніх заходів для підвищення рівня зацікавленості населення до участі у процесах самоврядування

В результаті були розроблені рекомендації по аналізу публічної інформації, звітів про виконання бюджету, розробці пропозицій щодо стратегічного розвитку міста та використанню таких інструментів, як інформаційні запити та звернення громадян.

Отримати електронну версію посібника можливо буде надіславши запит на електронну адресу anton.shulyk@civitta.com.ua

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.