Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:21:03

Прокуратура області захистила інтереси держави від неправомірних посягань на особливо цінні землі площею 406 га на суму 2, 2 млн. грн.

13.11.2015   18:20

Захист інтересів держави у сфері земельних відносин є одним із пріоритетних напрямів прокурорської діяльності.

Особливу увагу прокурори приділяють фактам надання в користування земель, на яких розташовані родовища корисних копалин, для цілей, не пов'язаних із надрокористуванням.

Так, за позовом прокуратури області визнано протиправними та скасовано накази Головного управління Держземагентства в області та визнано недійсним договір оренди земель.

Згідно з умовами вказаного договору в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства передано земельну ділянку на території Смолинської сільської ради Чернігівського району площею 275 га вартістю понад 1,5 млн грн.

Разом з тим ця земельна ділянка непридатна для ведення фермерського господарства, оскільки на всій її площі знаходяться штучні водні об’єкти – мережа відкритих каналів, які збудовано у 1980-х роках для осушування боліт з метою подальшої торфорозробки.

Крім того, відведена в оренду земельна ділянка повністю сформована за рахунок земель торфородовища «Гнилуське», а землі за цільовим використанням відносяться до земель водного фонду.

При відведенні земель у користування допущено також ряд інших порушень законодавства. Зокрема, відведені в оренду землі відносяться до особливо цінних, якими відповідно до вимог Земельного кодексу України має право розпоряджатись виключно Кабінет Міністрів України. Незважаючи на укладення договору оренди земель та його державну реєстрацію межі земельної ділянки не погоджено з суміжними користувачами та на місцевості не визначені.

Рішенням Чернігівського районного суду позов задоволено. На виконання рішення суду землі вилучено із незаконного користування.

Такі порушення виявлено і в Городянському районі.

У 2011 році Городнянською районною державною адміністрацією передано в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства землі на території Бурівської сільської ради загальною площею 131 га вартістю понад 700 тис грн.

У той же час передані у користування як сільськогосподарські угіддя земельні ділянки фактично відносяться до земель промисловості та земель під торфорозробками й розташовані в межах ділянки «Бурівське» родовища «Замглай».

Передачі земельних ділянок в оренду передувало порушення райдержадміністрацією вимог Земельного кодексу України при зміні цільового призначення земель площею 262 га, які до 2009 року перебувала в оренді Замглайського торфобрикетного заводу «Замглайторф» і 242 га з яких обліковувались як землі промисловості.

У 2009 році у зв’язку із закінчення договору оренди земель Городнянською районною державною адміністрацією прийнято розпорядження про передачу до земель запасу сільської ради земельної ділянки загальною площею 262 га, із яких 253 га сільськогосподарського призначення. При цьому в порушення вимог земельного законодавства землевпорядна документація щодо зміни цільового призначення земель не розроблялася.

За принципової та послідовної позиції органів прокуратури області землі вилучено із незаконного користування.

У листопаді минулого року судом задоволено позов про скасування розпорядження райдержадміністрації, яким незаконно змінено цільове призначення земель, а в липні поточного року задоволено позов про визнання недійсними розпоряджень та договору оренди земельної ділянки.

Вказані судові рішення набрали законної сили та реально виконано.  
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини