Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:17:41

Як на Чернігівщині лісоруби ліс валили

03.08.2015   15:01Агенцiя

Влітку чернігівські лісівники традиційно проводять обласний конкурс вальників лісу.

Нинішній, вже 17-ий, пройшов наприкінці липня у Горбачівському лісництві Остерського держлісгоспу.

Учасників змагань зустрічали директор підприємства Юрій Кравчук та лісничий Андрій Падій. Вони провели екскурсію по розсаднику, щоб лісоруби побачили, як в теплицях з насінини виростає саджанець.

Побували гості і в міні-дендропарку, який кілька років тому створили лідери лісівничих профспілок з країн СНД, що приїздили до Сіверського краю на міжнародний симпозіум.

Взагалі обійстя Горбачівського лісництва вражає своєю красою, чудовим оформленням. Тут є на що подивитись і міністру, і лісорубу. Недаремно ж це лісництво вважається візитівкою лісового господарства Чернігівщини.

Відкрив конкурс начальник облуправління Андрій Пивовар.

- Професія вальника лісу, за всіма світовими стандартами, вважається однією з найнебезпечніших, - сказав він. - А людське життя - найвища цінність. І ніякі кубометри деревини, і гроші не варті того, щоб ризикувати життям лісоруба. Отож кожне таке змагання дає змогу його учасникам шліфувати свої виробничі навички і переконує в тому, як важливо завжди дотримуватися техніки безпеки. Ні на мить не забувайте, що від цього залежить і здоров'я, і життя виробничника.

У минулому році через події на Донбасі не було у нас конкурсу. Сьогодні немало лісівників Чернігівщини воює в АТО . Ми їм допомагаємо і словом, і ділом. Не забуваємо й про сім'ї наших воїнів.

Героїчно загинули в боях за єдність і незалежність України наші колеги Микола Лущик і Микола Пономаренко з Корюківського держлісгоспу. Вони були хорошими людьми і сумлінними трудівниками- лісорубами. І цьогорічні змагання - данина їх світлої пам'яті…

Андрій Олексійович побажав учасникам конкурсу вправності, фахового вміння і дотримання всіх необхідних вимог. Ось тоді й успіх з перемогою прийдуть.

На змагання прибуло 12 команд. Хоча представники Остерського військового держлісгоспу лише спостерігали за своїми суперниками., адже приїхали на такий захід вперше. Звичайно, поруч з лісорубами зі стажем стояли й молоді, ще не загартовані , що приїхали придивитися і повчитися.



Всі команди були налаштовані на перемогу, а горбачовські лісівники добре підготували ділянку для змагань.

Головним суддею конкурсу, як і в попередні роки, був заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Кириченко. Його бойовим помічником -заступником став Петро Приходько, начальник відділу лісосировинних ресурсів облуправління. До складу суддівської комісії ввійшли вмілі фахівці лісової галузі області.

Слід відмітити, що всі члени команд у 5 видах суперництва - звалюванні дерева, заміні ланцюга, розкряжуванні комбінованим різом і точному розкряжуванні та обрізуванні гілок - продемонстрували професійну підготовку, вправність і наполегливість.

Звісно, найважче випробування - це звалювання дерева. Як кажуть лісоруби, треба виконати роботу так, щоб кілочок увійшов у землю. І Сергій Щуліпенко (Холминський держлісгосп), майстерність якого визнають всі суперники, і молодий лісівник Віталій Туз ( Городнянський держлісгосп) той кілочок таки увігнали!

До речі, Віталій раніше брав участь у юніорській команді, а зараз професійно виріс. На конкурсі у нього ІУ місце. Його товариш з колишнього колективу юніорів Іван Шевченко з Добрянського держлісгоспу у підсумку посів У місце. Молодці хлопці!

Порадував учасників змагань і майстер лісу Мекшунівського лісництва (ДП "Чернігівське лісове господарство") Микола Мартиненко. Він лісівник зі стажем ( понад десять років у галузі). І ось вирішив помірятися силами на конкурсі вальників лісу. Фортуна йому посміхнулася. Микола виборов ІІ місце. На третьому - Василь Васильцов з Н.- Сіверського держлісгоспу, який з року в рік успішно виступає на цих змаганнях.

Переможцем 17 обласного конкурсу вальників лісу став Сергій Щуліпенко з Гутянського лісництва Холминського держлісгоспу, один з найдосвідченіших лісорубів, який користується незаперечним авторитетом серед колег.

Від Товариства лісівників України та Чернігівського ОУЛМГ учасників змагань привітав і вручив нагороди головний суддя Олександр Кириченко та його помічники. Були гарні подарунки і від фірми "ТТТ", яку очолює Павло Товстиженко. ( Місток дружби між фірмою і лісівниками Сіверщини збудував її колишній керівник Михайло Товстиженко, якого торік не стало).

Завершився конкурс святковим обідом щирими побажаннями Сергію Щуліпенку удачі на Всеукраїнському конкурсі вальників лісу, де він представлятиме наш край.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини