Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:29:16

Які перешкоди до прозорості місцевих рад Чернігівської області

09.07.2015   07:27Агенцiя

Регламенти міських рад Чернігівської області не відповідають вимогам українського законодавства.

Так у більшості місцевих рад діють обмеження щодо вільного доступу громадян до колегіальних органів місцевої влади: сесій рад, засідань виконкомів та комісій. Скрізь від громадян, а подекуди і журналістів вимагають попередньої реєстрації, а потім депутати чи чиновники голосують за допуск громадян на своє засідання.

Також у регламентах міських ради не закріплено чітких норм щодо оприлюднення проектів рішень та самих рішень, які були ухвалені. Нагадаємо, що законодавство встановлює чіткі вимоги до органів влади щодо оприлюднення – за 20 робочих днів для проектів рішень і 5 днів для ухвалених рішень.

На практиці, наприклад в Чернігові, проекти рішень оприлюднюються за 10 днів до початку сесії, а рішення після їх прийняття також з’являються з порушенням п’ятиденного терміну.

Відзначимо, що більшість регламентів рад приймалося одразу після місцевих виборів 2010 року, тобто до вступу в силу закону України «Про доступ до публічної інформації».

Водночас депутати місцевих рад та чиновники не поспішають приводити свої внутрішні документи щодо  відкритості і доступності роботи у відповідність до норм чинного законодавча.

Саме на вивчення та надання органам влади відповідних рекомендацій і спрямований проект, що в травні 2015 року стартував у Чернігівській області під керівництвом  Центру політичних студій та аналітики спрямований на підвищення рівня прозорості місцевих рад.

Прозорість діяльності місцевих органів самоврядування складається з кількох компонентів – це відповідність передусім Статутів, регламентів міських рад, положень про діяльність виконавчих комітетів та постійних комісій основним вимогам українського антикорупційного законодавства, зокрема, закону «Про доступ до публічної інформації»  

В рамках нового спільного проекту кількох громадських організацій аналізуються відповідні нормативно-правові акти міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Мени, Носівки та Городні, а також Чернігівської обласної ради.
 
Даний проект виконується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ”.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини