Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:29:57

Про роботу структурного підрозділу "Екологічна інспекція" КП "АТП – 2528"

01.07.2015   15:15

Рішенням Чернігівської міської ради від 29 жовтня 2009 року при комунальному підприємстві «АТП – 2528» ЧМР був створений структурний підрозділ «Екологічна інспекція». Робота підрозділу «Екологічна інспекція» будується на діючій законодавчій базі й тісно пов’язана з управліннями міської ради, районними у місті Чернігові радами та адміністративними комісіями при них, відділами благоустрою, комунальними підприємствами та правоохоронними органами. Про основні напрямки діяльності екологічної інспекції інформував сьогодні на розширеній міській нараді начальник інспекції Сергій Стринадко.

До завдання інспекції входить:
-  обстеження міської території, території підприємств, установ, організацій на предмет дотримання чинного законодавства України, а саме ст. 152 КУпАП, Правил благоустрою м. Чернігова та санітарно екологічного порядку в м. Чернігові;
-  контроль за санітарно – екологічним станом міста Чернігова спрямований на попередження, виявлення та припинення порушень законодавства України у сфері благоустрою населених пунктів, та забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях міста Чернігова.

З  початку поточного року співробітниками екологічної інспекції було складено 451 адміністративний протокол та направлено на розгляд до адміністративних комісій  районних у м. Чернігові рад, також винесено 27  приписів  фізичним та юридичним особам. Сума сплаченого штрафу станом на 1 липня становить понад 11,5 тис. грн.
 

Робота у зимовий період

У зимовий період активно проводилась робота з підприємствами, установами та організаціями стосовно прибирання снігу на прилеглих територіях. З керівництвом магазинів та організацій було проведено профілактичні бесіди по даному питанню або складені адміністративні протоколи. Всього за дане правопорушення з початку року складено 8 протоколів, попереджено 483 суб’єктів господарювання.


Робота з приватним сектором

Проведено роботу в приватному секторі нашого міста, а саме:
1-     збори з головами вуличних комітетів щодо підтримання Правил благоустрою міста;
2-   на даний час у місті - 18974 домоволодіння, з них 15863 мають укладені договори, з початку 2015 року було укладено 192 договори, періодично проводяться рейди на предмет виявлення порушників, які не мають укладених та сплачених договорів на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів. З початку року за дане порушення складено 91 протокол;
3-   перевірка приватного сектору на предмет складування будівельних матеріалів на території загального користування міста та захаращення її сміттям: (п. 10.2.34 складування – 76 протоколів),  (п. 10.2.1 захаращення – 72 протоколи). Спільно з КП «АТП – 2528» виготовлено та встановлено 18 попереджувальних табличок відносно заборони викидання сміття в місцях, де зазвичай має місце його накопичення;  
4-   притягнено до відповідальності осіб, які спалюють залишки рослинності, опале листя, побутові, промислові та інші відходи на території юридичних осіб, домоволодінь, парків, скверів   і т.п. Складено 88 протоколів;
5-   перевірка приватних домоволодінь на предмет зливу рідких відходів на територію загального користування міста – 6 протоколів.


Робота з представниками внутрішніх справ

Екологічна інспекція тісно співпрацює зі співробітниками ДАІ м. Чернігова по виявленню порушників, які паркують свої автотранспортні засоби на газонах нашого міста, пошкоджуючи їх. За вищевказане порушення до відповідальності притягнуто 13 осіб. Також до адміністративної відповідальності за  перевезення всіх видів вантажів на не обладнаних для цього транспортних засобах притягнуто 4 особи. Встановлено 12 попереджувальних табличок стосовно заборони паркування автотранспорту на газоні в місцях накопичення.

З представниками органів внутрішніх справ  проводяться спільні рейди  на предмет виявлення громадян які проводять або організовують торгівельну діяльність різноманітними товарами у невстановлених місцях, без відповідних на це дозвільних документів. З початку року до відповідальності притягнуто 22 особи.

 
Робота з комунальними підрозділами міста

По декілька разів на тиждень проводиться перевірка контейнерних майданчиків, балансоутримувачами яких являються ЖРЕДи, дільниці з обслуговування житлового фонду КП «Новозаводське» та «Деснянське», щодо дотримання чистоти самих контейнерів та прилеглої до них території. Навесні проводились перевірки прибудинкових територій будинків, підпорядкованих вищезазначеним підприємствам, на предмет косіння трави, недодержання паспорту зовнішнього виду фасадів та захаращення.

Проведено обстеження дитячих майданчиків та конструкцій, які знаходяться на прибудинкових територіях, в результаті чого встановлено, що більшість з них знаходиться в неналежному стані та підлягає ремонту, а деякі -  демонтажу. Про це в кожен ЖРЕД, ДОЖФ та приватні ЖРЕДИ було направлено листи з роз’ясненням виниклої ситуації та із зазначенням строків усунення порушень. За даний період часу за виявлені порушення на керівників або майстрів складено 21 приписів та 8 протоколів. Неодноразово цим підприємствам з боку екологічної інспекції була надана допомога в межах своїх повноважень стосовно їхніх проблем.

Невирішеною залишається ситуація з трансформаторними підстанціями ПАТ «Чернігівобленерго» – це стосується прилеглої до них території, а саме, захаращення останньої сміттям та некошена трава. Також невирішеною залишається й ситуація стосовно фасадів ТП, деякі з них знаходяться в занедбаному стані, про що до ПАТ «Чернігівобленерго» було направлено декілька листів з доповненням фото фіксації підстанцій та прилеглих до них територій, складено два адміністративні протоколи.

При обстеженні прибудинкових територій багатоквартирного житлового фонду були виявлені розподільчі шафи,  що відносяться до ПАТ «Укртелеком» у неналежному стані. Дані об’єкти обмальовані, обклеєні оголошеннями чи покрилися іржею. До балансоутримувача було направлено лист з вимогою усунення правопорушень.

У цьому році налагоджено співпрацю з КП «КШБП» ЧМР стосовно виявлення осіб, проживаючих у приватному секторі, які незаконно провели підключення до зливової каналізації для скидання у неї побутових стоків. Спільними зусиллями припинено 8 порушень.

Напрямки роботи інспекторів: асенізаторні автомобілі; підземні комунікації; загальноосвітні заклади та церкви міста; автокооперативи; садові товариства; торгівельні кіоски та павільйони; зупинки та зупиночні комплекси;


Асенізаторні автомобілі

Періодично проводяться рейди на предмет виявлення власників асенізаторних автомобілів, які зливають рідкі відходи у невстановленому місці (ливневу каналізацію, на територію загального користування міста, у водойми). З початку року складено 3 протоколи. 


Підземні комунікації

Під час обстеження території міста співробітники інспекції фіксують  пошкоджені оглядові колодязі підземних комунікацій відсутність у останніх люків та провалля асфальто – бетонного покриття біля них. Після цього у відповідні організації, такі як: КШБП, КП «Чернігівводоканал», ПАТ «Укртелеком», КЕП Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго направляються листи з фото фіксацією та адресою пошкодженого об’єкту, або у телефонному режимі проводиться профілактична бесіда з вимогою усунення правопорушення.

За останні 5 років роботи у даному напрямку є позитивні зміни та балансоутримувачи підземних комунікацій своєчасно або після повідомлення на вказані недоліки в указаний термін приводять до належного стану комунікації.

 
Загальноосвітні заклади та церкви міста

Після закінчення «місячника з благоустрою»  інспекторами екологічної інспекції було проведено перевірку власних та прилеглих територій всіх  ЗОШ (32 школи) та ДНЗ (55 дитячих садочків) на предмет виявлення порушень Правил благоустрою м. Чернігова. В результаті було складено 11 адміністративних протоколів та направлено на розгляд до адміністративних комісій районних у м. Чернігові рад. Що стосується прилеглих територій до церков міста, після проведення профілактичної бесіди порушення були усунені.

 
Автокооперативи

У нашому місті існує 64 автокооперативи. З початку року проведено 20 перевірок на предмет виявлення адміністративних правопорушень. Гострою проблемою залишається захаращення прилеглих до них територій. З початку року на голів авто кооперативів складено  8 протоколів. На даний момент з 64 АК лише 4 з них не мають укладеного договору на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

 
Садові  товариства

Кожен рік на початку дачного сезону  з головами садових товариств проводяться профілактичні бесіди, проводяться перевірки усіх садових товариств на предмет захаращення останніми власних або прилеглих територій. З початку року за це порушення на голів садових товариств складено 8  адмін. протоколів. На даний час з 52 садових товариств 42 мають укладений договір на вивезення та знешкодження твердих побутових відходів.

 
Торгівельні кіоски та павільйони

В основному дані об’єкти перевірялись стосовно дотримання паспорту фасаду, санітарного стану на прилеглих до них територіях та відсутності вогнетривких урн на вході. З початку року 24 об’єкти привели свої фасади до належного стану, 19 - встановили відповідні урни та 32-м - винесено попередження щодо нескошеної трави.

 
Зупинки та зупиночні комплекси

На міських маршрутах організовано 457 зупинок, з них 99 облаштовані торгівельними павільйонами з навісами для очікування пасажирів. 123 зупинки мають зупиночні комплекси з торгівельними кіосками.

Але в даному напрямку проблемним питанням залишається санітарний стан кінцевих зупинок міського транспорту. Їх територія засмічується не тільки пасажирами, а в більшості випадках водіями міського транспорту. На зупинках можливо спостерігати великі купи з пластикового посуду, ганчір’я, недопалків, а також миття, ремонтування та обслуговування транспортних засобів. Негативно впливає на санітарний стан кінцевих зупинок відсутність урн, що й призводить до утворення несанкціонованих сміттєзвалищ.

З усіма перевізниками проведені профілактичні бесіди, роз’яснено їхню відповідальність за порушення чинного законодавства та розмір можливих санкцій в результаті виявлених порушень, а також  надіслано 15 листів з переліком вимог щодо утримання кінцевих зупинок у належному стані.

 
Робота з оголошеннями

Значні зусилля для псування естетичного вигляду нашого міста докладають особи, які розклеюють та розміщують свої рекламні оголошення у не встановлених місцях, а саме на стовпах, деревах, парканах тощо. Екологічною інспекцією проводиться робота по виявленню цих правопорушників, з початку року було виявлено 20 розклейщиків та 5 посадових осіб і складені адміністративні протоколи.

Значних проблем у даному напрямку роботи завдають так звані гастролери, що приїжджають на декілька днів до нашого міста і заліплюють його своїми оголошеннями майже усюди. Має місце і така ситуація, коли організатор розклейки або керівництво знаходяться у інших містах України, а у Чернігівських офісах знаходяться лише надавачі послуг, менеджери, тобто особи, яких не можливо притягнути до адмінвідповідальності.    

Доповідач назвав також балансоутримувачів стовпів електроопори, а саме КП «Чернігівське тролейбусне управління», КП «Облсвітло» та ПАТ «Чернігівобленерго», з якими було проведено бесіди та направлено листи щодо утримання стовпів у належному стані та очищенню їх від оголошень.

 
Безхазяйні відходи

За словами доповідача, у місті поменшала кількість несанкціонованих сміттезвалищ, але проблема безхазяйних відходів все ж залишається відкритою. При виявленні таких звалищ інспектором екологічної інспекції складається акт «Про безхазяйні відходи», в якому зазначається об’єм та клас відходів, площа смітезвалища, після чого акт направляється на розгляд комісії при УЖКГ, яка приймає рішення щодо шляхів його ліквідації.

Кожен рік підприємства всіх форм власності, установи та організації, у тому числі й екологічна інспекція беруть участь у «Дні довкілля».

 
Будівельні майданчики

У цьому році до інспекції надходило багато скарг стосовно майданчиків, виділених під забудову,  в результаті обстеження останніх було встановлено, що більшість з них захаращена сміттям та пошкоджено  огорожі. З балансоутримувачами проводиться роз’яснювальна робота по недопущенню порушень чинного законодавства, направлено декілька роз’яснювальних листів, складено два адміністративні протоколи та винесено 1 припис.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини