Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:08:53

Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян

01.07.2015   08:06Агенцiя

З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкривають двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на безоплатний захист, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних забовязань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.


Як зазначив директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо». А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

1 січня 2013 року в Україні розпочали свою роботу 27 регіональних центрів з надання вторинної правової допомоги і протягом 2 – х років така допомога надавалася всім щойно затриманим. Це надзвичайно важливо надавати допомогу особам на ранніх етапах, тому що після затримання може застосовуватися як фізичний так і психологічний тиск до них. І якщо не зробити правильних дій з точки зору сторони захисту на цьому етапі, то на більш пізніх етапах кримінального провадження може бути занадто пізно. І це в свою чергу може мати фатальні наслідки.

Так само, ті хто не можуть самостійно оплатити послуги адвоката і піддалися кримінальному переслідуванню мають право на захист від професійного адвоката, послуги якого оплачує держава. Зараз ми перебуваємо на новому етапі функціонування БВПД і вже з 1 липня відчиняються 100 місцевих центрів з надання БВПД по всій Україні. Так у Чернігівській області почнуть  функціонувати центри у м.Чернігів, м.Ніжин та м.Мена. Слід зауважити, що місцеві центри будуть обслуговувати лише певні райони.

Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Чернігів, пр-кт. Перемоги, буд. 139, каб. 702, 705.
До юрисдикції Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Городнянський, Козелецький, Ріпкинський, Чернігівський райони та міста Чернігів і Славутич.

Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Ніжин, вул. Богуна, буд. 8.
До юрисдикції Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Бобровицький, Борзнянський, Варвинський, Ічнянський, Куликівський, Ніжинський, Носівський, Прилуцький, Срібнянський, Талалаївський райони та міста Ніжин і Прилуки.

Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташовується за адресою: м. Мена, вул. Червона площа, буд. 9.
До юрисдикції Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги входять: Коропський, Корюківський, Менський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький та Щорський райони.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.