Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:25:52

У полі зору прокурорського нагляду — адаптація правового статусу засуджених в установах виконання покарань до європейських стандартів

01.07.2015   07:40Агенцiя

У рамках здійснення прокурорського нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, прокурор Чернігівської області Віктор Носенко 26 червня відвідав Чернігівську виправну колонію №44 управління ДПтС України в Чернігівській області.

Під час візиту прокурором області перевірено, зокрема, стан впровадження вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо адаптації правового статусу засуджених осіб до європейських стандартів.

 

Довідково:

За наслідками виявлених у цьому році прокурорами в установах виконання покарань області порушень на напрямку адаптації до європейських стандартів внесено 6 документів прокурорського реагування, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3 службові особи установ. Окрім того, розпочато 2 кримінальні провадження за виявленими фактами розтрати в установах ДПтС області бюджетних коштів на суму 50 тис грн у кожному (безпідставного підписання актів прийому виконаних робіт з підключення установ до мережі Інтернет).

На даний час адміністраціями установ виконання покарань ці вимоги в цілому забезпечено.

Зокрема, в усіх установах засудженим надається необхідна інформація про їх права та обов’язки, умови виконання і відбування призначеного судом покарання, а також ознайомлення зі змінами порядку і умов відбування покарань.

Засудженим забезпечено право на звернення з пропозиціями, заявами і скаргами до адміністрації органів і установ виконання покарань, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Європейського суду з прав людини, а також інших відповідних органів влади та міжнародних організацій. Тільки упродовж першого кварталу 2015 року ув’язненими направлено 321 таке звернення (у 2014 році – 1099).

Реалізація прав засуджених на свободу віросповідання здійснюється з дотриманням вимог ст.128 КВК України. Для забезпечення їх релігійних потреб функціонують 7 молитовних кімнат,  2 каплиці, дзвіниця, храм та церква. Будь-яких порушень прав засуджених на віросповідання не допускалось. Звернення з даного приводу не надходили.

Засуджені можуть використовувати своє право на спілкування відповідно до вимог Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. В установах області функціонує 20 таксофонів та наявні 134 мобільні телефони для забезпечення прав засуджених на телефонні розмови. Працює 6 класів та приміщень для користування глобальною мережею Інтернет, в яких розміщено 15 комп’ютерів. Забезпечено право на листування засуджених з особами, які знаходяться за межами колоній.

В установах виконання покарань області діють 3 державні підприємства та 5 майстерень, де засуджені можуть реалізувати своє право на працю. Умови для залучення засуджених до праці створені на підприємствах Чернігівської виправної колонії №44, Менської виправної колонії №91 та Домницького виправного центру №135. У першу чергу робота пропонується особам, які сплачують аліменти, відшкодовують заподіяні матеріальні збитки та моральну шкоду за рішеннями судів. Фактів незаконного залучення засуджених до оплачуваної праці не допускалось.

У той же час, із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів» від 08.04.2014 спостерігається зменшення кількості охочих бути працевлаштованими, оскільки праця стала правом, а не обов’язком засудженого. За 3 місяці 2015 року працювало 55,4% працездатних засуджених. Задля покращення стану справ із залучення засуджених до оплачуваної праці в установах проводиться профорієнтаційна робота, роз’яснюються норми виробітку, порядок нарахування заробітної плати.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини