Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:20:49

Прокуратура Чернігівської області не залишилась осторонь вимог мітингувальників і звітує перед громадськістю

23.06.2015   14:02Агенцiя

Прокуратурою Чернігівської області проведено вивчення правового аспекту питань, одержаних від учасників мітингу, який відбувся в м. Чернігові 16 червня. Виконуючи обіцянку, дану керівництвом прокуратури протестувальникам, результати цього вивчення оприлюднюються.

Більшість питань у вигляді, в якому вони ставилися учасниками мітингу, не належать до компетенції правоохоронних органів та прокуратури. Разом з тим, з огляду на суспільне значення піднятих питань, прокурорами постійно здійснюється моніторинг стану дотримання законодавства на цих напрямах. Виявлені порушення закону тягнуть за собою пред’явлення позовів до суду та початок кримінальних проваджень.
 
Зокрема, у квітні прокуратурою області виявлено порушення законодавства при встановленні розміру орендної плати за цілісний майновий комплекс комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ», що призвело до ненадходження до бюджету понад 17 млн грн.
 
Встановлено, що орендна плата за використання цілісного майнового комплексу Чернігівської ТЕЦ згідно розрахунку, проведеного фондом комунального майна Чернігівської міської ради, визначена в розмірі, удвічі меншому за належний. Дії службових осіб міської ради, які розраховували розмір орендної плати за заниженою орендною ставкою, у кримінальному провадженні кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. На даний час здійснюється досудове розслідування.
 
Разом з тим, вимогу мітингувальників про розірвання договорів оренди та повернення ТЕЦ і котелень у комунальну власність було б правомірно адресувати прокуратурі лише підкріпивши доказами незаконності укладення самих цих договорів оренди. Наразі про це не йдеться.
 
Протестувальниками також піднімалося питання використання кредитних коштів, залучених підприємством «Чернігівводоканал». Восени минулого року виявлено факти, які вказують на порушення закону при використанні значних сум цих коштів, та зареєстровано кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Тривалий термін розслідування пов’язаний з технічною складністю проведення необхідних експертиз.
 
Загальна вимога мітингарів до прокуратури — «довести до кінця кримінальні справи відносно міських чиновників і передати їх до суду». Як вже неодноразово заявляв прокурор області Віктор Носенко, жодне з таких або будь-яких інших кримінальних проваджень не буде штучно затягуватись. На даний час 5 кримінальних проваджень стосовно посадовців у м. Чернігові знаходиться в суді, ще 8 проваджень за різними фактами щодо службових осіб міських підприємств та органів влади розслідуються. Їх своєчасне та законне завершення — мета правоохоронних органів та прокуратури.
 
Ще одне резонансне питання, підняте мітингарями, - відміна підвищення плати за проїзд у міському пасажирському транспорті. У даному випадку правова позиція прокуратури області полягає в тому, що останнє підвищення відбулося дійсно з порушенням вимог законодавства. Прокуратурою заявлено до суду позов про скасування рішення міськвиконкому, яким підвищено вартість проїзду у міському транспорті. Шляхом апеляційного оскарження довелось відстоювати навіть саме призначення судом цього позову прокурора до розгляду по суті. Суд апеляційної інстанції визначив, що такий розгляд у Чернігівському окружному адміністративному суді все-таки має відбутися. Прокуратура буде відстоювати в судовому спорі законні інтереси мешканців Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини