Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:56:15

Чернігову потрібно розвивати велосипедну інфраструктуру

09.06.2015   16:28

У нашому місті катастрофічно не вистачає велосипедних доріжок, немає зручних з’їздів з тротуарів. Словом сьогодні Чернігів непридатний для їзди на велосипеді. Проте влада Чернігова не поспішає відстоювати інтереси місцевих велосипедистів.

Тим не менше, активісти роблять все можливе, аби ситуація докорінно змінилась. У 2014 році представники найпотужнішої міської велоспільноти «Лайба» спільно з ГО «Простір злагоди» та Архітектурною майстернею комплексного проектування Вільяма Жігінаса розробили концепцію розвитку велоінфраструктури міста. За кращими європейськими зразками. «Сьогодні в Європі є всі умови для велосипедистів.

Окремі вело доріжки, на які суворо заборонений в’їзд автомобілів, зручні заїзди на бордюри, якими охоче користуються не лише велосипедисти, але й люди з обмеженими можливостями, мами з колясками. Крім того, загальноприйнятою є практика заборони в’їзду автомобілів до місць, де знаходять історичні чи архітектурні пам’ятки. Тому, що проїзд автомобілів, особливо фур може спричинити руйнування багатолітніх будівель. У такі місця хід дозволений або на велосипедах, або пішки, що, на мою думку, цілком логічно. Ми хочемо, аби й у Чернігові були подібні умови. Розробили відповідну концепцію, але справа з реалізацією просувається дуже повільно», - розповів нам Максим Цирулін, керівник велоспільноти «Лайба».

Активісти звернулися до голови Ради регіонального розвитку Чернігівщини Сергія Березенка з проханням посприяти з реалізацією пілотного проекту по будівництву велодоріжок. Там обіцяли допомогти. Велике, як відомо, починається з малого. Можливо такий маленький крок згодом дозволить Чернігову стати справжнім Європейським містом, яким не буде соромно пересуватись на велосипеді.

За словами активістів досі їм вдалося досягнути певних успіхів. Для прикладу, якщо раніше у Чернігові було всього 6 велосипедних стоянок, то сьогодні їх 56. Хлопці на голому ентузіазмі знайшли інвесторів, зробили добру справу. Утім і ця кількість не покриває усіх потреб вело любителів міста. Концепція розвитку велоінфраструктури розроблена, але для її втілення необхідно затвердити відповідну програму, виділити кошти. З цим місцеві чиновники чомусь зволікають.

Сана Бойко

PR

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини