Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:51:47

Прес-тур журналістів на Седнівську ГЕС. ФОТО

05.06.2015   16:30Агенцiя

Вчора, 4 травня ПАТ «Чернігівобленерго» влаштувало прес-тур для чернігівських журналістів на малу гідроелектростанцію в селищі Седнів на річці Снов.

Формальний привід -  показати специфіку роботи гідротехнічних споруд  Седнівської ГЕС, процес виробництва «чистої» енергії з води та  екологічний  вплив  станції на оточуюче середовище. Не формальний – одними з перших привітати журналістів з професійним святом – Днем журналіста, яке працівники засобів масової інформації відзначають щорічно 6 червня.

Малі гідроелектростанції – один із видів відновлювальної або "зеленої" генерації. Такі станції виконують відразу декілька функцій. Вони генерують електроенергію, запобігають повеням, допомагають маневрувати потужністю в мережі – збільшувати її в піки споживання. Крім того, МГЕС можуть виконувати функції деривації – відведення води.
На початок 2015 року загальна встановлена потужність МГЕС в Україні становила близько 116 МВт. Найбільші потужності малої гідроенергетики зараз присутні у Вінницькій - близько 30%, Кіровоградській - 15%, Тернопільській і Закарпатській областях – по 10%.

ПАТ «Чернігівобленерго» -  одна з трьох енергопостачальних компаній України, які мають на балансі МГЕС. Седнівська ГЕС, потужністю 235 кВт розташована в 25 км від Чернігова на річці Снов.  Станція щороку генерує близько 900 тис.кВт/год. «чистої» електроенергії.

Начальник відділу кадрів Валерій Журбін та майстер Седнівської ГЕС (2005-2-13рр.) Костянтин Талалай  провели для гостей екскурсію по енергооб'єкту. Журналісти піднялися на «оглядовий майданчик», з якої відкривається чудовий вид на р.Снов, відвідали машинний зал, оглянули греблю станції.
Журналісти отримали можливість не тільки своїми очима побачити, як працюють  агрегати й оснащення станції, але й почути компетентні відповіді від фахівців на всі запитання.

Гостей цікавив процес та кількісні показники вироблення електроенергії, як вона генерується і передається в об’єднану енергосистему України, принципи роботи гідро обладнання.

Найсміливіші представники ЗМІ знімали відео репортажі  прямо з греблі.
Станція експлуатується практично в автономному режимі.  Оперативний персонал потрібен на станції лише в тому випадку, якщо на лінії сталася аварія і ГЕС зупинилася в штатному режимі. Запуск потребує участі людини, а також проведення планово-профілактичних робіт.

Седнівська ГЕС обладнана турбінами, регуляторами і редукторами заводу “Фойт” – Австрія (потужність турбін 3 х 85.7 кВт) та генераторами “Сіменс - Шуккерт” (3 х 125 кВт). Шільд на обладнанні ГЕС  вказує 1950р.

Згадували історію. Побудована в 50-х рр.  для обслуговування навколишніх сіл, станція зупинилась на початку  80-хх років, а в кінці 90-х років  була відремонтована та відновлена силами «Чернігівобленерго».

З історії відомо такий випадок, коли станція не працювала  місцевий міліціонер охороняв її  обладнання від мародерів. Завдяки цій людині  сьогодні  маємо на Чернігівщині  працюючу ГЕС без серйозних ушкоджень.

Мало хто знає, що для будівництва станції було змінено, а потім знову повернуто русло річки  Снов. Станцію будували в основному жінки. А в період, коли станція не працювала, Снов можна було переходити в чоботях саме в районі станції. Підняття води на 2,5 метри оживило річку, повернуло до неї життя,  відкрило замулені джерела, підвищило рівень ґрунтових вод. Вода з‘явилися не лише у річці, а й  в колодязях місцевих жителів.
Завершився прес-тур екскурсією на Седнівську Кам‘яницю Якова Лизогуба, якою також опікуються енергетики. Відремонтувавши  її в 2004 році,  після руйнівного перебування в ній пивбару, Товариство зберігає  історичну, культурну та архітектурну пам‘ятку  гетьманської доби в належному стані для нащадків.

Обидві сторони: і фахівці енергопостачальної компанії, і представники ЗМІ залишилися задоволені зустріччю.

Підводячи підсумки прес-туру, журналіст Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії Яна Тітенок сказала:
- «Ми вдячні організаторам прес-туру за те, що вони запросили представників засобів масової інформації побачити роботу гідрокомплексу. До глядачів нашого телеканалу, на жаль, не завжди доходить об'єктивна інформація про роботу енергопідприємства, тому дізнатися все з перших вуст було корисно. Хочеться побажати, щоб плани, які на сьогоднішній день будують енергетики збувалися, бо за стабільною діяльністю енергокомплексу стоїть добробут жителів Чернігівщини».

Головний редактор Ічнянської районної газети «Трудова слава» Людмила Храпаль:
- «До сьогоднішньої зустрічі ПАТ «Чернігівобленерго», асоціювався у нас з таким «енергетичним монстром», який застосовує графіки аварійних відключень,  але поспілкувавшись ближче, переконуюсь, що енергетики не стоять осторонь  багатьох соціальних та  життєвоважливих  питань та їхня діяльність не обмежується лише постачанням електроенергії».

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини