Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:33:35

Цьогорічне водопілля пройшло у межах русел річок

24.04.2015   11:34Агенцiя

Весняні процеси на річках області розпочалися у першій декаді лютого. Внаслідок теплої погоди розпочалося танення нестійкого снігового покриву і поступове підвищення рівнів води на річках області, повідомляє обласний центр з гідрометеорології.

Пляж

Пляж "Золотий берег"

Водопілля на малих річках пройшло практично не поміченим. Скресання льодового покриву на малих річках області спостерігалось у першій декаді лютого. Максимальні рівні води спостерігались у другій декаді лютого і перевищували перед паводкові рівні на 0,2-0,4 м. Вода залишалась у межах русел.

На р. Білоусі біля с. Кошівка пік весняної повені відмічався 1 лютого з відміткою 240 см над нулем поста, вода залишалась у межах русла.

На середніх та великих річках остаточне руйнування неповного льодового покриву почалося у кінці лютого, повністю вони звільнились від криги у кінці першої декади березня.

Протягом березня та квітня на середніх та великих річках області спостерігалась історично низька повінь, що характеризувалась проходженням декількох паводкових хвиль з незначними амплітудами підняття та спадів рівнів води.

На р. Снов біля м. Щорс пік повені відмічався 14-17 березня з відміткою 102 см над нулем поста, що нижче максимального рівня історично низької повені на 0,55 м.

На р. Дніпрі біля с. Неданчичі пік весняної повені відмічався 14-17 березня з відміткою 376 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,39 м); біля с. Дніпровського – 31 березня з відміткою 318 см над нулем поста, яка є близькою до максимального рівня історично низької повені.

На р. Десні пік повені біля м. Н.Сіверського спостерігався 24-25 березня з відміткою 306 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,70 м); біля с. Розльоти – 4 березня з відміткою 388 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,57 м); біля с. Макошине – 10 березня з відміткою 358 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,51 м); біля м. Чернігова – 15-16 березня, 25-27 березня з відміткою 305 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,90 м); біля с. Моровська – 29 березня-4 квітня з відміткою 246 см над нулем поста (нижче максимального рівня історично низької повені на 0,65 м).

На р. Сеймі біля с. Мутин пік весняної повені спостерігався 4-5 квітня з відміткою 587 см над нулем поста, яка є близькою до максимального рівня історично низької повені.

Максимальні рівні води весняної повені 2015 року на річках області були:

на р. Дніпрі нижчими за середні багаторічні значення максимальних рівнів весняної повені на 1,4-2,3 м; на р. Десні - на 2,5-4,1 м; на р. Сеймі - на 1,4-1,5 м, на р. Снові - на 1,9-2,0 м.

В цілому повінь 2015 року, за інформацією фахівців, характеризувалась показниками нижчими історичних мінімумів максимальних рівнів води водопілля за весь період спостережень на гідрологічних постах Чернігівського ЦГМ (що на деяких постах перевищує 130 років). Вода під час повені не виходила за межі русел річок.

На сьогодні на річках області спостерігається спад рівнів води весняної повені.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини