Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:18:08

Понад 153 тисячі книг реалізував у 2014 році "Будинок книги"

08.04.2015   12:42Агенцiя

Про підсумки роботи комунального підприємства «Будинок книги» Чернігівської міської ради за 2014 рік розповів на розширеній нараді його директор В’ячеслав Бєлогура.

Він нагадав, що комунальне підприємство «Будинок книги» було створене в 1992 році. Підприємство, колектив якого налічує 24 особи, здійснює роздрібну торгівлю книжковою та іншою друкованою продукцією, канцтоварами, продукцією для дитячої творчості, іграми та іграшками, сувенірами, а також оптову торгівлю навчальною літературою. Торгівля здійснюється в спеціалізованому магазині «Будинок книги» за адресою проспект Миру, 45.

Організація торгівлі в магазині здійснюється на умовах вільного доступу покупців до книжкової продукції. Асортимент продукції складає близько 20 тис. найменувань. За словами керівника, кількість покупців за день коливається від 200 до 400 осіб.

Магазин умовно поділено на два торгові зали: зал № 1 (художня та дитяча література) та зал № 2 (універсальна література та канцелярські товари).

В залі № 1 представлена література за наступними напрямками:

дитяча художня література та подарункові видання;
дитячі енциклопедії;
дитячі книжки для наймолодших;
дитяча розвиваюча література;
вітчизняна та зарубіжна класична література;
сучасна вітчизняна та зарубіжна проза;
історичні романи;
детектив, бойовик, трилер, фантастика, тощо,
а також різноманітні набори для дитячої творчості та сувеніри.

В залі № 2 представлена література за наступними напрямками:
наукова література;
технічна література;
побут, домашні тварини, мисливство, рибальство;
спорт, туризм, живопис;
медицина, ветеринарія;
підручники та довідникова література для вищої школи;
загальна та дошкільна педагогіка, підручники для середньої школи, методична література;
словники, методична література з іноземних мов;
карти, атласи, краєзнавство тощо, а також канцелярські товари.

В. Бєлогура відзначив, що минулий рік був досить складним для підприємств сфери книготоргівлі, що не могло не позначитися і на роботі КП «Будинок книги».  Однак вжиті заходи дозволили зберегти позитивну динаміку, що була досягнута в другому півріччі 2013 року. Зокрема, серед основних проблем керівник назвав загальнодержавні тенденції зниження попиту на книжкову продукцію, в першу чергу серед дорослого читача, через розвиток електронних книг, постійне збільшення користувачів мережі Інтернет та кількості Інтернет-магазинів. Також було втрачено частину постачальників книжкової продукції, які працювали в Криму, Донецькій та Луганській областях. Нестабільність курсу іноземної валюти окрім безпосередньо підвищення закупівельних цін на товари ще й призвела до руйнації раніше напрацьованих домовленостей у питаннях розрахунків за поставлений товар, адже значна частина постачальників бажає одразу отримати кошти. Суттєво зменшено поставки книжок, виданих у Росії, тощо.

«Такі виклики змушували нас змінювати підходи в роботі, шукати нові шляхи для розвитку. Вжиті заходи дали змогу зберегти стабільну роботу нашого підприємства», - зазначив В. Бєлогура. Як наслідок – чистий прибуток підприємства за підсумками 2014 року склав 304 тис. грн.

Отже, в 2014 році було укладено договори з новими постачальниками та розширено асортимент товарів у магазині, в результаті значно зросла виручка від реалізації продукції (виручка від реалізації: 2013р. – З млн.190 тис.грн., 2014р. – 4 млн.218 тис.грн.). Зроблений аналіз показав, що цей ріст обумовлений у першу чергу не через зростання цін, а через збільшення кількості одиниць реалізованого товару, не зважаючи на те, що реалізація безпосередньо книжкової продукції в 2014 році в порівнянні з 2013 роком зменшилась. Всього у 2013 році реалізовано 175,4 тис. одиниць товару, а в 2014 – 214,8 тис. одиниць, тоді як книжок продано в 2013 році 172 тис., а в 2014 – 153,2 тис.

Збільшенню реалізації сприяла, з-поміж іншого, й співпраця з комунальними підприємствами та управліннями і відділами Чернігівської міської ради в питанні постачання канцелярських товарів.

Також керівник розповів, що в минулому році було зроблено косметичний ремонт у торговому залі № 2, замінено старі меблі, зроблено відкритими вітрини магазину. Для зручності відвідувачів книжкові шафи облаштовано навігацією.

«Ми виготовили поліетиленові пакети з логотипом магазину, які одночасно є і нашим товаром і виконують рекламну функцію. Облаштували вітрину з сувенірною продукцією чернігівських майстрів», - ділиться здобутками директор.

Він акцентував увагу, що комунальне підприємство «Будинок книги» бере активну участь у заходах, що проводяться в місті.

Так у 2014 році КП «Будинок книги» було представлене серед учасників святкової торгівлі 5 квітня під час відкриття туристичного сезону та 12 квітня під час проведення Великоднього ярмарку,  взяло участь у заходах з нагоди відзначення Дня Європи та Дня захисту дітей, а також у святковій торгівлі 24 серпня на території Центрального парку культури та відпочинку під час проведення загальноміського свята-ярмарку та огляду-конкурсу квітів і плодів «Щастя краси». Вперше підприємство здійснило виїзну торгівлю під час роботи «Шкільних базарів».

Крім того, з нагоди 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, було організовано виставку-продаж творів Великого Кобзаря та іншої друкованої продукції, пов'язаної з Т.Г.Шевченком. В асортименті було представлено понад 50 різноманітних видань, присвячених Шевченку.

На думку В. Бєлогури, зазначені заходи позитивно впливають як на збільшення кількості покупців, так і на імідж підприємства в цілому.

Керівник стурбований, що на сьогодні сфера книготоргівлі переживає період стагнації на фоні загальнодержавної економічної кризи. Проте, комунальне підприємство «Будинок книги» залишається стабільно працюючим підприємством, яке постійно дбає про вдосконалення своєї роботи, шукає нові шляхи для забезпечення розвитку підприємства, покращення рівня обслуговування відвідувачів магазину.

На поточний рік колектив КП «Будинок книги» ставить перед собою ряд завдань, зокрема, щодо розширення асортименту товарів у магазині, збільшення обсягів оптової торгівлі, в т.ч. канцелярськими товарами та навчальною літературою. Крім того, планується продовжити облаштування спеціалізованої вітрини для гостей міста, де буде представлено продукцію на задоволення потреб туристів. На перспективу керівник сподівається запровадити електронну систему пошуку наявних у магазині книжок. Реалізація цієї ідеї дозволить зробити крок до створення власного сайту підприємства та запровадження торгівлі через Інтернет.

«Хочу підкреслити, що комунальне підприємство «Будинок книги» буде вдосконалювати свою роботу. Ми маємо кілька нових ідей, впровадження яких забезпечить нам подальший розвиток. Фінансовий стан підприємства залишається стабільним, немає заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом та по заробітній платі. Отримали гарні результати за підсумками першого кварталу року і готові далі працювати для забезпечення стабільної, а головне – прибуткової роботи нашого підприємства», - сказав на завершення доповіді керівник.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини