Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:11:23

Вдягни синє, блакитне, бірюзове - підтримай Міжнародний день інформування про аутизм! ФОТО. ВІДЕО

03.04.2015   11:17Агенцiя

Із таким закликом звернулися до чернігівців учасники флеш-мобу "Чернігів у блакитному".

Сині кульки, блакитні парасольки, дівчата та хлопці із синіми та блакитними деталями у одязі – в такий спосіб чернігівські активісти підтримали Міжнародний день поширення інформації про проблему аутизму.

За словами організаторів, кількість дітей з аутизмом у світі зростає з кожним роком і деякі фахівці висловлюють побоювання, що захворювання може перерости в епідемію: за останні 7 років значно зросла кількість дітей, які народжуються із аутизмом. Наприклад, у 2014 році за статистикою на 80 умовно-здорових дітей народжується одна дитина із такою хворобою.

- Сьогодні ми хочемо донести інформацію про аутизм, не як про хворобу, а як про особливість дитини. В цей ми говоримо про те, що можна жити з цією особливістю, можна бути свідомим громадянином та приносити користь суспільству. – розповідає керівник ЧММГО Міський Молодіжний Центр "Жменя" Регіна Гусак.

Вона також розповіла, що допомагати таким особливим дітям можна. Треба навчитися сприймати людину такою яка вона є, не звертаючи уваги на деякі її особливості: стереотипність у рухах, повторюваність дій.  Допомагати налагоджувати комунікації з іншими людьми.

- Точної кількості дітей, які страждають на аутизм в Чернігові та області, немає. Цю особливість лікарі діагностують з трьох років, але вже від народження є деякі прояви цієї особливості. У Чернігові у звичайних школах навчається 2 особливих учнів в інклюзивних класах, і одна дитина в області. Вони не відсторонені від спілкування з ровесниками та іншими дітьми, - каже Регіна Гусак.

Під час флеш-мобу вдалося поспілкуватися із батьками у яких особливі діти. Мама 7-річного хлопчика розповіла, що головне допомогти дитині у спілкуванні з оточуючим світом. Треба «увійти» в його світ та завоювати увагу дитини.

На жаль, наші батьки часто стикаються з проблемою відсутності інформації щодо практики роботи з дітьми з аутизмом, хоча у світовій практиці є багато успішних прикладів вдалої корекції цієї особливості.

Такі акції допомагають усвідомити пересічним громадянам, що люди з особливими потребами та особливим світом потребують уваги, розуміння та підтримки.

 

Довідка: 2 квітня Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем поширення інформації про проблему аутизму ще в 2007 році. День був встановлений для того, щоб підкреслити важливість допомоги аутистам для підвищення рівня їх життя. Символом цього дня вважається синій колір, бо це колір Всесвітньої організації аутизму Autism Speaks. Саме ця організація в 2005 році вперше організувала акцію на підтримку даної теми – акція називалася «Запали синім» ( Light It Up Blue ).

Оксана Стельмах

ВІДЕО Гармата ТВ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини