Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:26:14

Ніжин відзначив День пам’яті розстрілу Майдану

21.02.2015   11:46

“Герої не вмирають!” та “Слава Україні!” лунало у центрі міста.

Цими днями минає рівно рік як на Майдані в серці столиці посеред білого дня розстрілювали та по-звірячому забивали до смерті простих українців. Минулої зими сотні тисяч людей на Майдані відстоювали право українців на краще та заможніше життя. Ще стільки ж людей допомагали майданівцям чим могли — везли продукти з дому, теплі речі, дрова, посуд, гроші. У ці дні, цієї зими, оплакує загиблих на Майдані ледь не вся Україна.

Ці найтрагічніші дні назавжди будуть викарбувані чорними страшними літерами в історії Незалежної. А імена загиблих пам’ятатимуть і тут, на землі, і на небесах.

Сьогодні Ніжин разом із іншими містами України в скорботі згадував загиблих на Майдані й додав до календаря ще одну трагедію — День пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Багато ніжинців зібрались біля Меморіалу Небесної Сотні на вулиці Гоголівській, щоб поіменно згадати всіх загиблих на Майдані та помолитись за душу кожного, хто втрапив до Небесної Сотні.

Школярі, керівники підприємств міста, дошкільнята, працівники міськвиконкому, пересічні громадяни, вчителі, підприємці, викладачі, учасники АТО, лікарі, студенти — всі вони прийшли на мітинг пам’яті.

Одні тримали в руках жовто-блакитні прапори й прапорці, хтось приніс червоно-чорного стяга, у декого в руках були квіти та запалені свічки, жовто-блакитні стрічки на одязі, тризуби на шапках, шарфах, светрах.

Багато хто не міг стримати сліз. Плакали, глибоко зітхаючи та не ховаючи блискучих краплинок на своїх щоках, й чоловіки й жінки.

Присутні разом співали Гімн, разом тримали руку на серці, разом були в скорботі під час хвилини мовчання.

Священники різних конфесій разом відслужили заупокійну літію за загиблими на Майдані та в АТО, а всім присутнім бажали ніколи не бачити та не відчувати на собі страхіття війни.

Після покладання квітів ніжинці зачитували свої вірші про Майданівські події та слова великого Кобзаря. Кожен римований рядочок змушував серця багатьох замирати й підкочувати до горла невимовний важкий клубок.

До слова запрошували міського голову Анатолія Лінника, громадського активіста Миколу Науменка, учасника Майдану та АТО Сергія Мальцева, шеф-редактора інтернет видання “УН” Ігоря Волосянкіна. Усі вони розповідали про наслідки Майдану. Але кожен зауважив, що Майдан не пройшов безслідно. Він не завершився, але кожен зміг на себе подивитись по-іншому й побачити, що можна жити по-іншому. Адже, набагато легше щось робити, коли робити це всім разом.

Мітинг розійшовся. Свічки пам’яті лишились горіти біля Меморіалу. Уже й стемніло. Проте, ніжинці не переставали підходити й низько вклонялись людям, які споглядають за нашим розміреним життям із фото біля Меморіалу та з небес. Навіть, після шостої години вечора, коли більшість поспішала додому люди йшли до Меморіалу й несли квіти та розглядали запалені вогники пам’яті.

“Герої не вмирають!” та “Слава Україні!” лунало сьогодні у центрі міста.

 

Дінера Бєстрєва

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.