Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:15:22

Весняне водопілля на Чернігівщині очікується низьким і пройде у межах русел річок

14.02.2015   10:24Агенцiя

Весняне водопілля цьогоріч за рівнями і витратами води буде нижчим і значно нижчим за середнє, близьким до минулорічного та без значних негативних наслідків, повідомляє Чернігівський обласний центр гідрометеорології.

Про це свідчить комплексний аналіз чинників весняного водопілля, які склалися на середину лютого поточного року (нестабільні і низькі снігозапаси, неглибоке промерзання ґрунту, близьке до норми зволоження його метрового шару, понижена поточна водність річок).

За даними снігомірної зйомки 10 лютого висота снігового покриву в басейні річок Дніпро та Десна не перевищує 10 см, а запаси води у ньому дорівнюють 1-17 мм. Це загалом менше за норму на цю дату і значно менше за снігозапаси, що формують середнє весняне водопілля.

Глибина промерзання ґрунту менша за середні показники і станом на 10 лютого переважно дорівнює 20-50 см. У басейнах Верхнього Дніпра і Десни за межами України промерзання ґрунту становить 30-70 см.

Внаслідок зимових відлиг відбулося суттєве поповнення запасів вологи у метровому шарі ґрунту до середніх багаторічних показників.

На річках області утримується зимова межень з незначними коливаннями рівнів води, які проходять у межах їх русел. Поточні рівні значно нижчі за відмітки виходу води на заплаву. Льодові явища відмічаються у вигляді неповного льодоставу (товщина криги не перевищує 10-15 см), закраїн, заберегів.

За інформацією фахівців, під час формування весняного водопілля не слід очікувати підтоплень заплавних територій. Водопілля може пройти переважно у межах русел річок. Загрози часткових затоплень територій населених пунктів, будівель, об’єктів господарювання і інфраструктури тощо річковими водами немає. Руйнування льодоставу і проходження льодоходу також не несе загрози для прируслових територій і об’єктів.

За прогнозами, якщо надалі не відновиться снігонакопичення, а весною не випадатимуть значні дощі, то існує висока ймовірність формування на малих і середніх річках області дуже низького чи навіть слабко вираженого водопілля, що може загострювати екологічний стан річок.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини