Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:02:24

Хто виграє у війні з пам'ятниками?

28.01.2015   18:45Агенцiя

До 97-ої річниці бою під Крутами у Чернігові актуалізувалося питання про пам'ятники радянським діячам на Алеї Героїв.

Про вирішення цього питання власними силами заявили представники "Правого сектору". Крім того, оголосила про намір 29 січня провести смолоскипну ходу і міська організація Української студентської спілки. Планується, що захід розпочнеться пізно ввечері від "Мегацентру" і завершиться поблизу Катерининської церкви. Тож існує ризик, що звична Алея Героїв може перетворитися на алею повалених погрудь.

Дискусія щодо необхідності реконструкції зони відпочинку у центрі міста цього тижня стартувала з ініціативи громадськості. Чернігівські історики сказали свою точку зору – радянські військові та революційні діячі, увіковічені на постаментах, досить суперечливі у реаліях української історії, мало вивчені, і для прийняття рішення про демонтаж пам'ятників потребують на місцевому рівні просвітницької кампанії. Йшлося і про виважений підхід, а також, чи варто замінити їх іншими пам'ятниками. До речі, тільки постаті Василя Сенька та Михайла Кирпоноса не викликають сумнівів щодо перебування на Алеї Героїв. Встановлювалися пам'ятники у центрі Чернігова упродовж 1968 – 1989 років, найбільше – чотири погруддя (Щорсу, Подвойському, Кропив'янському та Антонову-Овсієнко) встановлено у 1977 році. Окремі із бюстів з'явилися в обласному центрі Чернігівщини за рішенням Ради Міністрів УРСР. Як зазначалося під час "круглого столу" з обговорення цього питання, на відміну від типових по багатьох містах пам'ятників Леніна, ці мають мистецьку цінність, хоч і є пам'ятками місцевого значення. Виготовлені деякі з них із бронзи, інші – з граніту.

Спосіб вирішення питання стане для чернігівців своєрідним іспитом. Адже зруйновані пам'ятники стануть, у першу чергу, "яскравими картинками" для російських телеканалів, які вкотре звинуватять українців у варварстві та не здатності вирішувати суперечності цивілізованими методами.

Водночас, у спілкуванні координатор "Правого сектору" Максим Конашевич зазначив, що вирішити долю пам'ятників у місті мають громадські слухання, і найбільш доречним він вважає передачу бюстів до музею. Представник організації Українська студентська спілка Дмитро Скрипка також повідомив, що під час своїх акцій у Чернігові молодь не планує зносити пам'ятники на Алеї Героїв.

Чи співпадають слова і справи громадських активістів, покаже час…


Синельник Ірина

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини