Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:08:22

Хто виграє у війні з пам'ятниками?

28.01.2015   18:45Агенцiя

До 97-ої річниці бою під Крутами у Чернігові актуалізувалося питання про пам'ятники радянським діячам на Алеї Героїв.

Про вирішення цього питання власними силами заявили представники "Правого сектору". Крім того, оголосила про намір 29 січня провести смолоскипну ходу і міська організація Української студентської спілки. Планується, що захід розпочнеться пізно ввечері від "Мегацентру" і завершиться поблизу Катерининської церкви. Тож існує ризик, що звична Алея Героїв може перетворитися на алею повалених погрудь.

Дискусія щодо необхідності реконструкції зони відпочинку у центрі міста цього тижня стартувала з ініціативи громадськості. Чернігівські історики сказали свою точку зору – радянські військові та революційні діячі, увіковічені на постаментах, досить суперечливі у реаліях української історії, мало вивчені, і для прийняття рішення про демонтаж пам'ятників потребують на місцевому рівні просвітницької кампанії. Йшлося і про виважений підхід, а також, чи варто замінити їх іншими пам'ятниками. До речі, тільки постаті Василя Сенька та Михайла Кирпоноса не викликають сумнівів щодо перебування на Алеї Героїв. Встановлювалися пам'ятники у центрі Чернігова упродовж 1968 – 1989 років, найбільше – чотири погруддя (Щорсу, Подвойському, Кропив'янському та Антонову-Овсієнко) встановлено у 1977 році. Окремі із бюстів з'явилися в обласному центрі Чернігівщини за рішенням Ради Міністрів УРСР. Як зазначалося під час "круглого столу" з обговорення цього питання, на відміну від типових по багатьох містах пам'ятників Леніна, ці мають мистецьку цінність, хоч і є пам'ятками місцевого значення. Виготовлені деякі з них із бронзи, інші – з граніту.

Спосіб вирішення питання стане для чернігівців своєрідним іспитом. Адже зруйновані пам'ятники стануть, у першу чергу, "яскравими картинками" для російських телеканалів, які вкотре звинуватять українців у варварстві та не здатності вирішувати суперечності цивілізованими методами.

Водночас, у спілкуванні координатор "Правого сектору" Максим Конашевич зазначив, що вирішити долю пам'ятників у місті мають громадські слухання, і найбільш доречним він вважає передачу бюстів до музею. Представник організації Українська студентська спілка Дмитро Скрипка також повідомив, що під час своїх акцій у Чернігові молодь не планує зносити пам'ятники на Алеї Героїв.

Чи співпадають слова і справи громадських активістів, покаже час…


Синельник Ірина

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини