Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:55:57

У кого буде відключатися світло на Чернігівщині відтепер визначатимуть вже не енергетики

12.12.2014   15:37Агенцiя

ПАТ «Чернігівобленерго» звернулося до Міненерговугілля з проханням переглянути доведені для Чернігівщині обсяги відключення потужності під час застосування ГАВ, оскільки для регіону, де 60% споживачів – це населення, такі обсяги відключень є неприйнятними.

Починаючи з серпня 2014 року енергетики постійно звертаються  і продовжують закликати підприємства добровільно обмежити споживання потужності, через впровадження енергоефективних заходів, передбачення заходів  безпеки виробничих процесів на випадок знеструмлень та переведення, там де можливо,  виробничі процеси на нічний режим роботи аби зменшити навантаження на мережі в піковий період.

Райони та міста області мали подати свої пропозиції щодо заощадження електроенергії та роботи в умовах відключень електропостачання. На даний момент свої пропозиції подало лише місто Чернігів.

Пропозиції та побажання  з районів, озвучені на нараді представників постійних комісій обласної ради прості  - не відключати промисловість, сільське господарство, комунальні підприємства, соціальні об‘єкти. Енергетики в цьому напрямку налаштовані на конструктивну розмову та  мають намір якнайшвидше повністю врегулювати графіки аварійних відключень відповідно до пропозицій райдержадміністрацій,  які безпосередньо і  розставлять пріоритети серед споживачів районів, що можуть бути відключені під час застосування ГАВ, також тут буде зазначений орієнтовний час та тривалість вимкнень.

Постає логічне  запитання: «Хто ж тоді буде  підпадати під дію ГАВ»? У списку пропозицій депутатів обласної ради серед тих, кого не можна відключати про населення мова не йшла. Тобто згадувалося  населення, але в контексті зростання соціальної напруги в області, масового невдоволення  та боязні, що люди прийдуть до влади з вилами. НЕК «Укренерго» починаючи з 8 грудня застосовує ГАВ по Чернігівщині в повному обсязі до 110 МВт. Сьогодні, маємо констатувати факт, що основний тягар по відключенням лягає на плечі  жителів сільської місцевості, зокрема побуту, за рахунок якого забезпечується більш-менш прийнятне енергопостачання котелень та водозаборів Чернігова, об’єктів ЖКГ, Міністерства оборони України, підприємств, які мають екологічну борню,  ключових підприємств харчової промисловості, лікарень (за виключенням господарських будівель та поліклінік ), шкіл, садочків.

Наразі в РДА за участю районів електромереж опрацьовують нові графіки аварійних відключень, які мали оприлюднити в обласній раді вже в  п’ятницю 12 грудня 2014 року.

Хто саме буде відключатися на Чернігівщині відтепер визначатимуть вже не енергетики.

Довідка

Електричні мережі Чернігівської області є невід’ємною частиною Об’єднаної енергосистеми України, а ПАТ «Чернігівобленерго» — суб'єкт господарської діяльності, об'єкти електроенергетики якого підключені до Об'єднаної енергосистеми України.

Згідно ст.14 Закону України «Про електроенергетику», усі оперативні команди і розпорядження державного підприємства, що здійснює централізоване диспетчерське (оперативно-технологічне) управління відповідно до законодавства України, підлягають беззаперечному виконанню всіма суб'єктами господарської діяльності, об'єкти електроенергетики яких підключені до Об'єднаної енергетичної системи України.

ПАТ «Чернігівобленерго», діяльність якого здійснюється в чинному правовому полі України, зобов’язане виконувати і виконує оперативні команди та розпорядження Державного підприємства НЕК «Укренерго» (Центральна електроенергетична система), яке здійснює централізоване оперативно-технологічного управління Об'єднаної енергетичної системи України з метою забезпечення її цілісності та балансу виробництва і споживання електроенергії в Україні.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини