Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:12:37

Акція "16 днів проти насильства"

24.11.2014   17:27Агенцiя

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня в області проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка проводиться Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, структурними підрозділами у справах сім’ї, молоді та спорту районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук за участю представників правоохоронних органів; центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, культури, засобів масової інформації та громадських організацій.

Основними завданнями акції є:

- привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї та підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем;
- активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та організацій різних форм власності щодо викорінення домашнього насильства;
- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати проведення акції є символічними. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

25 листопада увесь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками;

1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – вшанування пам’яті студенток, розстріляних в Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Світовою громадськістю насильство визнано одним із ключових моментів, які ставлять людину в залежне становище, наносять величезну моральну шкоду суспільству і є перепоною на шляху подолання нерівності і дотримання людських прав.

Тема домашнього насильства не перестає бути надзвичайно актуальною. Адже, насильство, жорстокість, які породжуються в сімейному середовищі, на превеликий жаль, для переважної більшості дітей стають нормою, яку вони переносять і в доросле життя, і не тільки сімейне. Насильство в родині породжує загальну агресію, яка проявляється у войовничості, нетерпінні до інших людей, породжує конфлікти у суспільстві.

З питань домашнього насильства до структурних підрозділів райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, відповідальних за реалізацію державної політики щодо насильства в сім’ї, органів внутрішніх справ, служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області протягом 9 місяців 2014 року надійшло 3819 звернень від громадян. Майже 95% звернень надійшло від жінок. Органами внутрішніх справ винесено 2974 офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї та 92 захисних приписів.

Проте статистика не відображає реальний стан справ щодо скоєння насильства в сім’ї. Адже ця проблема носить латентний, прихований характер, тому що ані жертви, ані їхні кривдники не готові до того, що про проблеми сім'ї можуть знати за її межами.

Протидію явищу насильства в родині розпочато з прийняття 15.11.2001 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», яким визначено основні поняття у сфері попередження насильства в сім’ї, форми насильства (фізичне, психологічне, сексуальне, економічне), а також органи і установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

На державному рівні прийнято Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року та Державну цільову соціальну програму підтримки сім'ї до 2016 року, якою визначено конкретні заходи захисту, підтримки та розвитку української сім'ї, окреслено напрями роботи центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо підвищення відповідальності за народження і виховання бажаних дітей у сім’ях, попередження і протидії насильству в сім'ї. На регіональному рівні у березні 2013 року прийнято Комплексну обласну програму підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року, яка включає конкретні завдання і заходи щодо підтримки сім`ї, попередження домашнього насильства.

Досягнення позитивних результатів у протидії насильству в сім’ї, щодо жінок, дітей можливе тільки за умови соціального партнерства державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадськості й розробки механізму міжвідомчої взаємодії у цих питаннях.

Захистіть себе, і цим ви зробите перший крок до захисту інших!

До проведення акції «16 днів проти насильства» може долучитися:
- кожна особа, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії;
- кожна організація, яка може долучитися до проведення даного заходу, провести будь-який захід спільно з іншими організаціями;
- кожна особа, яка говорить вголос про неприпустимість побиття, психологічного, фізичного та інших видів насильства, про зґвалтування та про приниження жінок і дівчат, чоловіків і хлопців на роботі, в родині, серед друзів чи колег.

З питань проведення акції «16 днів проти насильства в сім’ї» можна звертатися до:
- Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації (м. Чернігів, проспект Миру, 21-А, тел. 67-45-16);
- Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (м. Чернігів, вул. Шевченка, 21, тел. 77-89-84);
- обласної організація Спілки жінок України (м. Чернігів, вул. Шевченка, 105 а, тел. 67-03-12).



Департамент сім’ї, молоді та спорту ОДА

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини