Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 15:47:25

Про стан забезпечення пожежної та техногенної безпеки на території міста Чернігова

20.11.2014   07:09

В 2014 році основні зусилля Чернігівського міського відділу управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області були спрямовані на виконання нормативно-правових актів у сфері пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту населення. Про роботу відділу інформував начальник міського відділу Сергій Власенко.

Відділ в межах наданих повноважень забезпечує реалізацію назаходів у сфері цивільного захисту, виконує функції державного нагляду і контролю за додержанням та виконанням вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, за діяльністю аварійно-рятувальних служб, реагування на надзвичайні ситуації та події.

Штатна чисельність відділу складає 15 одиниць. В оперативному відношенні начальнику відділу підпорядковані 5 пожежно-рятувальних підрозділів, в яких знаходиться 18 одиниць пожежної техніки та 145 чоловік особового складу.

Серед основних завдань служби начальник відділу назвав реалізацію пріоритетних напрямків діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які є її гаслом: «Запобігти, врятувати, допомогти!» Він висловив вдячність за плідну співпрацю керівникам управлінь з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я та іншим структурним підрозділам міської ради, а також, керівникам підприємств, установ та організацій міста у підтриманні боєздатності пожежно-рятувальних підрозділів.

Завдяки нашим спільним зусиллям не допущено пожеж і надзвичайних ситуацій під час проведення масових заходів, в тому числі виборів Президента та народних депутатів України.

Незважаючи на зростання кількості пожеж по державі в цілому майже на 200 % та по Чернігівській області на 30 %, в місті Чернігові цей показник залишається контрольованим. З початку року в місті зареєстровано 200 пожеж, що відповідає минулорічному показнику. На жаль, попри прийняті заходи, не вдалося запобігти трагічним випадкам, на пожежах загинуло 8 людей.

На підприємствах, в організаціях та закладах міста виникло 11, а в житловому секторі - 159 пожеж.

Основними причинами виникнення пожеж, як і в минулі роки, залишаються: необережне поводження з вогнем – 57 %, порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок та підпали - по 14,5 %, порушення правил монтажу та експлуатації печей і теплогенеруючих установок – 8 % від загальної кількості.

З метою запобігання виникненню пожеж та загибелі людей на них проводиться комплекс профілактичних заходів. На вулицях міста встановлено 12 біг-бордів та 10 сіті-лайтів, на яких розміщується соціальна реклама з безпеки життєдіяльності. В газетах надруковано 102 матеріали, на місцевому телебаченні забезпечено трансляцію 60 відеосюжетів. З початку року виготовлено та розповсюджено 8 видів друкованих матеріалів наочної протипожежної агітації загальним тиражем 12 тисяч екземплярів.

Спільно з представниками житлово-комунальних організацій за місцем проживання проведено навчання правилам безпеки в побуті майже 70 тисяч чоловік. З метою попередження пожеж від дитячих пустощів з вогнем та популяризації рятувальної справи організовано 28 відвідувань дітьми пожежних підрозділів міста, інспекторський склад 84 рази виступав на батьківських зборах. Для проведення відповідної роботи з одинокими особами похилого віку, громадянами з обмеженими можливостями, налагоджено співпрацю з територіальними центрами соціального обслуговування.

Завдяки своєчасним та вмілим діям пожежно-рятувальних підрозділів при гасінні пожеж врятовано 27 людей, 128 будівель, 22 одиниці техніки та матеріальних цінностей на суму понад 12 млн. грн.

Доповідач також зазначив, що в місті є достатньо проблемних питань щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки. Зокрема: обладнанню установками автоматичної пожежної сигналізації підлягає 3335 об’єктів, з них обладнано 2103 (63%). Із числа обладнаних 1193 установки знаходяться в несправному стані, вичерпали свій ресурс та підлягають заміні.

Ще гірша ситуація із обладнанням об’єктів підвищеної небезпеки, яких в місті налічується 42, системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення. Такі системи впроваджено лише на 2 об’єктах, це: Чернігівське відділення «САН ІнБев Україна» та Державна організація «Комбінат «Айстра».

Ігнорування керівниками вимог щодо обладнання об’єктів сучасними комплексами автоматичного виявлення пожеж та попередження надзвичайних ситуацій або економія коштів на невиконанні цих заходів може призвести до набагато більших матеріальних втрат, та що найголовніше - людських жертв.

Він також відмітив нагальну проблему, що стосується захисних споруд цивільного захисту. Так, в місті майже 44% з них не готові до використання за призначенням. Основною причиною такого становища є некомплектність вентиляційного, сантехнічного та електричного обладнання, порушення гідроізоляції та властивостей несучих конструкцій, негерметичність дверей, а також відсутність необхідної документації.

Проблемним питанням залишається забезпечення промисловими засобами захисту органів дихання від небезпечних речовин персоналу хімічно небезпечних об’єктів та працівників підприємств, що розміщені у зоні можливого хімічного забруднення. Непрацююче населення, яке потрапляє в прогнозовану зону хімічного забруднення, засобами індивідуального захисту органів дихання не забезпечене взагалі.

Викликає занепокоєння стан забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей. В основному, це заклади освіти, охорони здоров’я, культури. Відсутність належного фінансування призводить до того, що велика кількість порушень вимог пожежної безпеки, які потребують вкладання коштів, не усуваються протягом багатьох років. Саме тому і спостерігається зростання пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей, яких в цьому році виникло вже 4. Змінити ситуацію на краще може розробка та прийняття Програми забезпечення пожежної безпеки в м. Чернігові на 2015-2018 роки, над якою триває робота.

Стурбованість викликає і стан забезпечення пожежної безпеки будинків підвищеної поверховості. В місті розташовано 34 таких будинки, в тому числі 31 – житловий. В робочому стані системи протипожежного захисту знаходяться лише в 4-х з них. Вирішити цю проблему можна шляхом приведення в працездатний стан інженерного обладнання і забезпечення їх технічного обслуговування.

Слід зазначити, що наявні в підрозділах міста автодрабини, дозволяють проводити пожежно-рятувальні роботи на висоті лише до 30 м, що може ускладнювати гасіння пожеж в будинках підвищеної поверховості та проведення евакуації людей.

Додатково збільшує час прибуття пожежно-рятувальних підрозділів та інших оперативних служб до місця виклику самовільне перекриття мешканцями будинків внутрішньодворових проїздів, в’їздів до житлових кварталів за допомогою залізобетонних блоків, металевих та інших конструкцій.

Результати останньої перевірки протипожежного водопостачання засвідчили, що з 1005 вуличних пожежних гідрантів залишаються несправними 11. Дещо гірша ситуація на об’єктах, де з 779 пожежних гідрантів в несправному стані знаходиться 123, а з 189 пожежних водойм -41.

Така ситуація із забезпеченням пожежної і техногенної безпеки в місті Чернігові, як і в державі взагалі, в певній мірі є і наслідком того, що у відповідності до статті 31 Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік» запроваджено обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами, в тому числі і нашою Службою, - вважає С. Власенко. Незважаючи на це, Служба продовжує профілактично-роз’яснювальну роботу, а керівники суб’єктів господарювання інформуються про наявні порушення вимог пожежної і техногенної безпеки. Проте, усунення виявлених порушень залежить виключно від ставлення керівників та усвідомлення важливості цієї роботи. Адже жодні адміністративні санкції чи запобіжні заходи за результатами проведених обстежень Служба застосовувати не має права, - зауважив доповідач.

Одне із спільних завдань, яке необхідно буде виконувати найближчим часом, є запобігання надзвичайним ситуаціям в зимовий період, а в разі їх виникнення - оперативне та якісне реагування. З настанням холодної погоди буде розгорнуто пункт обігріву. Мета його організації - запобігання випадкам переохолодження та надання допомоги людям, у першу чергу малозахищеним верствам населення та особам без певного місця проживання.

Особливу увагу керівник Служби закликав приділяти безпечній експлуатації систем опалення, електричних мереж, утриманню первинних засобів пожежегасіння та джерел протипожежного водопостачання. Із наближенням Новорічних і Різдвяних свят особливої актуальності набуває забезпечення пожежної безпеки на об’єктах освіти та культури, де будуть проводитись масові заходи.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини