Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:45:02

Як Фенікс з попелу – церква у Пакулі

18.11.2014   08:07Агенцiя

Унікальною пам’яткою народного монументального дерев’яного будівництва Лівобережної України, справжнім архітектурним шедевром вважають дослідники церкву Святої Трійці у Пакулі Чернігівського району. Її навіть порівнювали з афінським Парфеноном. Ось тільки Парфенон зберігся, а Пакульська церква — ні. У 30-х роках минулого століття її споруди розібрали, зруйнували іконостас, а дзвони відправили на переплавку.

Нова церква з’явилася у селі лише у 2004-му році. Про красу і велич її попередниці згадували хіба що старожили. А тепер цю унікальну споруду та окремі елементи її оздоблення можна побачити на інформаційному стенді, який підготували місцеві краєзнавці.

Понад 6 десятиріч прихожани Пакульської територіальної громади не мали своєї церкви, відтоді, як у 30—х роках минулого століття войовничі атеїсти розібрали тутешній Свято-Троїцький храм. Надія на повнокровне парафіяльне життя в селі з’явилася у 2004-му році, коли єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій освятив відроджену церкву.

Андрій Курданов – голова Чернігівської районної організації краєзнавців: «Багато людей долучилися до того, щоб нова церква з’явилась у Пакулі. Під її приміщення місцевий вчитель географії передав громаді свою хату. В облаштуванні церкви допомогло і керівництво району, і місцеві мешканці».

Сучасна церква Святої Трійці відродилася, як казковий птах з попелу, завдяки старанням і пожертвам пакулян. А від своєї багатостраждальної попередниці їй у спадок дісталося декілька старовинних ікон. Одну з них – святих апостолів Петра і Павла подарувала прихожанка Любов Ломонос.

Отець Тарасій: «Ці ікони були пошарпані, не було видно святих ликів, та десь через два роки вони почали відновлюватись, на них проступили обличчя святих апостолів. І поступово ікони набули тієї святості, яку мали, коли знаходились у старому храмі села Пакуль».

Сучасна пакульська церква милує око і зовні, і внутрішнім своїм оздобленням. А як виглядала її попередниця, відтепер можна побачити на інформаційному стенді на церковному дворі і пересвідчитись, що недарма вона вважалася перлиною народного монументального дерев’яного будівництва Лівобережної України. Вражала і досконалими формами, і багатим начинням, насамперед надзвичайно красивим і неповторним іконостасом. Відтворити історію пакульського Свято-Троїцького храму і знайти документальне підтвердження його унікальності вдалося завдяки зусиллям і ентузіазму місцевих краєзнавців. За що і вдячні їм пакуляни.


http://chodtrk.com.ua/?p=18675
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.