Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:26:54

"Діабетичні" проблеми сучасної медицини

15.11.2014   10:08Агенцiя

За багаторічною традицією 14 листопада світова медична спільнота відзначає Міжнародний День діабету. Його мета – підвищити обізнаність населення щодо причин виникнення, профілактики цієї хвороби, а також навчання людей, які живуть з діабетом, шляхам підвищення якості їхнього життя.

Втім, вже два роки поспіль хворі на діабет стикаються із проблемою, яку неможливо вирішити без допомоги як держави, так і органів місцевого самоврядування. Йдеться про доступність інсулінозалежних діабетиків до якісних препаратів.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, у порівнянні із 2011-2012 роками, рівень забезпечення спеціалізованими препаратами знизився на майже 30%, що негативно позначилося на перебігу захворювання на діабет в усіх регіонах нашої держави. Тому Уряд і Міністерство охорони здоров’я України розробили та втілюють у життя низку заходів, спрямованих на покращення ситуації. Зокрема, активізується проведення тендерних процедур на закупівлю лікарських препаратів, фінансове стимулювання Київського заводу інсулінових препаратів «Індар», а також вивчення можливостей співпраці із країнами, що вже тривалий час виробляють антидіабетичні препарати – Бразилією, Індією, Бельгією, Нідерландами тощо.

Після серцево-судинних і онкологічних захворювань діабет посідає третє місце у світі за рівнем інвалідності та смертності населення. Майже кожні 10-15 років кількість хворих на діабет подвоюється, що свідчить про підступність цього ендокринологічного захворювання та неможливість сучасної медицини повністю від нього позбавити людство. Отже, боротьба із діабетом – одна з актуальних проблем медиків та суспільства.

За повідомленням головного ендокринолога області, завідувачки ендокринологічного центру обласної лікарні Любові Черв’якової, станом на 01.11.2014 на діабет на Чернігівщині хворіє 25714 людей, серед них – 123 дитини, 59 підлітків. Загалом на обліку в ендокринологів зараз перебуває понад 24 тис. жителів області.

«Підвищення кількості хворих відбувається за рахунок збільшення випадків цукрового діабету ІІ типу, тобто, інсулінонезалежного, – зауважує Любов Черв’якова. – Ситуація ускладнюється тим, що все частіше наші спеціалісти діагностують цей вид діабету у людей молодого працездатного віку, навіть у дітей та підлітків, бо він передається спадково. Враховуючи, що діабет – практично невиліковна хвороба, наша мета – навчити людей слідкувати за своїм здоров’ям і своєчасно вимірювати рівень цукру у крові. Сучасні методики, якими володіють лікарі, дозволяють вимірювати рівень глюкози експрес-методами. Тому людині достатньо хоча б раз на рік пройти відповідне обстеження щоб бути обізнаним щодо власних ризиків захворіти на цю недугу. Обласна державна адміністрація, управління охорони здоров’я, а також обласна рада приділяють цій роботі велику увагу. Згідно з обласною спеціалізованою програмою, позаминулого року на профілактику діабету було виділено понад 540 тис. грн., а минулого – більш ніж один мільйон гривень, які спрямовані на закупівлю тест-систем та ліків для хворих на діабет. В обласній лікарні, а також в поліклінічних відділеннях міста працюють «школи діабетика», в яких ендокринологи роз’яснюють громадянам, хворим на діабет, як приймати ліки, як користуватися глюкометрами та популяризують засади здорового способу життя. Отже, комплексні заходи щодо підвищення якості життя діабетиків повинні призупинити темпи поширення цієї хвороби серед населення, звісно, якщо і держава буде належним чином опікуватися проблемами діабетиків».

За інформацією Любові Черв’якової, у Всесвітній день боротьби із діабетом, 14 листопада в усіх чотирьох міських поліклініках обласного центру, а також у поліклінічному відділенні обласної лікарні з 9 до 11 години всім бажаючим буде здійснюватися безкоштовне вимірювання рівня цукру у крові сучасними глюкометрами і вимірювання артеріального тиску. У приміщенні Товариства підтримки хворих на діабет ( вул. Ушинського, 6) ці обстеження будуть здійснюватися із 14 до 16 години. Жителі області матимуть змогу не тільки виміряти рівень глюкози у крові, а й отримати консультації спеціалістів.


Прес-служба Управління охорони здоров’я облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини