Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:28:30

Воїни прагнуть повернутися в зону АТО

07.11.2014   10:13Агенцiя

Як в умовах бойової готовності працює Чернігівський госпіталь

Прохолодний осінній день ще на один крок наблизив зиму. А у Чернігівському базовому військовому госпіталі, де на лікуванні нині перебуває 28 поранених і травмованих у зоні АТО, — тепло, тут створено умови, за яких і стіни лікують.

Затишок для поранених


Завдяки медперсоналу й волонтерам на чолі з Іриною Тимофієвою побут у госпіталі облаштовано максимально комфортно. У перев’язочних палатах встановлено два обігрівачі, у хірургічному і терапевтичному відділеннях — телевізори і чайники. Саме волонтери за потреби домовляються про магнітно-резонансний томограф, якого немає в госпіталі, та безкоштовно привозять його.

— Вони фактично щодня обходять наших поранених, хворих, які прибули із зони АТО, і з’ясовують, що ще потрібно. Це гуманітарна допомога. Наприклад, посприяти з медикаментами чи відновленням документів або домовитися про додаткові обстеження, — розповідає керівник госпіталю, полковник медичної служби Олександр Слєсаренко.

Відтоді як почалася часткова мобілізація додатково відремонтовано і фактично заново оснащено три нових операційних, а також чотири палати — дві в хірургічному, дві в терапевтичному відділенні. Невдовзі завершимо ремонт однієї з перев’язочних палат, необхідні роботи проводимо ще в деяких відділеннях. Усе робимо для того, щоб колектив був готовий до масового приймання поранених і травмованих.

На все це, звісно, потрібні кошти. Вони надходять і з загального фонду фінансування (того, що виділяє Міноборони), і спеціального, котрий поповнюємо коштом платних категорій пацієнтів. Причому надходження відчутно зросли, завдяки чому є можливість централізовано отримувати великі обсяги медикаментів. Приміром, недавно двома КамАЗами привезли перев’язувальні засоби, антибіотики, розчини й чимало інших препаратів. Завдяки спеціальному фонду ми запасаємося медикаментами у разі раптових непередбачуваних витрат на лікування.

На ранковій п’ятихвилинці військові лікарі розмовляють лаконічно і по суті. Фото автора

Сергій Поздній, старшина 13-го батальйону, котрий перебував у зоні АТО (патрулював на Макарівському блокпосту), лікується в госпіталі з серпня. Каже, що тут відмінне харчування, дуже турботливий медичний персонал. Така спокійна, затишна обстановка особливо сприятлива для одужання хворих з післятравматичними розладами. З хлопцями працюють як військові, так і цивільні лікарі.

Позаштатні ситуації під контролем

Госпіталь розрахований на 100 ліжок, та за потреби може розгорнутися до 330 місць. Коли поранення чи травмування надтяжкі, є можливість проконсультуватися з фахівцями інших медичних закладів.

— За потреби моментально отримуємо допомогу і визначаємо стратегію лікування хворого, — зазначив головний лікар. — Надавши першу допомогу (протишокові заходи тощо), можемо відправити людину на лікування у центральні медичні установи або, отримавши консультацію їхніх фахівців, лікувати цих хворих на місці


Так підтримують поранених волонтери

Приміром, нещодавно під час навчань виникла позаштатна ситуація: три чоловіки отримали гострі опіки. Надавши невідкладну допомогу, відправили їх в опіковий центр. Тепер вони там отримують спеціалізоване лікування, а госпіталь допомагає їм з медикаментами.

Більшість хворих прагне якнайшвидше потрапити знову в свої частини. Це загальна тенденція. Медики кажуть, що декого доводиться навіть стримувати. Адже після лікування солдати отримують 15, а то й 30—45 днів відпустки, після якої вони мусять знову повернутися в госпіталь, щоб лікарі могли визначити, наскільки ті одужали і реабілітувалися. При цьому Олександр Слєсаренко зауважує, що нині є одна проблема: у госпіталь поранені зазвичай поступають без довідок про отриману травму. Її має виписати командир частини на підставі складеного акта події: за яких обставин боєць отримав поранення і хто засвідчує це. Тож медики госпіталю скликають військово-лікарську комісію і пишуть, що ці поранення і травми пов’язані з виконанням службових обов’язків саме в тому місці і саме в бойовій обстановці.

Така довідка — основа основ соціального захисту людей, котрі виконують свій патріотичний обов’язок у зоні АТО. Зволікати з її одержанням не можна, тому що з кожним днем після поранення зникають свідки, стираються події, а нові — перекривають емоції від старих. Втрачається час, потім усе це відновити буде важко.

КОМПЕТЕНТНО

Вадим МИСНИК, начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України:


— Бійцям та їхнім сім’ям надаємо психологічну та юридичну допомогу. Керівництво госпіталю намагається зробити все, щоб відвідування родичів і волонтерів приносило максимальну користь для бійців. З початку року в цьому медичному закладі проліковано 423 хворих, поранених і травмованих у зоні АТО.

ДОВІДКА «УК»

407-й військовий госпіталь належить до структури Військово-медичного клінічного центру Північного регіону. Його створили 1 лютого 1933 року згідно з розпорядженням штабу Київського військового округу. В роки Великої Вітчизняної війни госпіталь надав медичну допомогу понад ста тисячам поранених та хворих.

Нині Чернігівський військовий госпіталь — один із найпотужніших медичних та лікувально-діагностичних закладів Міністерства оборони України у регіоні.

Тютюнник Євдокія, "Урядовий кур’єр"

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.