Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:18:47

Якщо вас прийдуть перевіряти

28.10.2014   07:52

Однією з функцій Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області, як контролюючого органу, є проведення перевірок щодо своєчасності і достовірності сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Тож, що важливо знати підприємцям, коли податківці прийдуть до них з перевіркою? Як часто їх можуть перевіряти, яким чином контролюючий орган має повідомити про заплановану перевірку та за скільки днів до її початку, які документи зобов’язані надати фахівці, які прийдуть перевіряти, скільки триватиме перевірка? Відповіді на ці запитання надасть начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Олег Шуба.

Під час документальної планової перевірки діяльність підприємця перевіряється комплексно, тому вона вважається найважливішою. Детально вивчаються взаємовідносини з іншими платниками податків (контрагентами), з'ясовується питання щодо правомірності та повноти ви¬значення фінансового результату за видами діяльності, а також суми податків, які мають бути сплачені до бюджету. Документальна перевірка передбачається відповідним планом-графіком у відповідності до п. 77.1 ст. 77 Податкового кодексу.

Періодичність проведення документальних планових перевірок суб'єктів господарювання-фізичних осіб визначається залежно від ступеня ризику в їхній діяльності - високого, середнього чи незначного.

Платники податків із незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не час¬тіше, ніж один раз на три календарні роки, із середнім - не частіше ніж один раз на два календарні роки, з висо¬ким - не частіше одного разу на рік.

Рішення на проведення документальної планової перевірки приймає керівник контролюючого органу. Воно оформляється відповідним наказом.

Не пізніше, ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки підприємцю має бути вручено під розписку або надіслано рекомендованим листом з повідом¬ленням копію наказу про проведення документальної плано¬вої перевірки та письмове повідомлення із зазначенням дати, коли вона розпочнеться. Повідомлення підписується керівником (заступни¬ком керівника) контролюючого органу, завіряється гер¬бовою печаткою та реєструється.

Посадові особи контролюючого органу мають право розпочати перевірку лише після пред'явлення таких документів:
- відповідного направлення;
- копії наказу на проведення перевірки;
- службових посвідчень фахівців.

Направлення на проведення документальної пла¬нової виїзної перевірки оформляється окремо на кожну посадову особу, яка проводить перевірку. У направленні зазначаються дата видачі, найменуван¬ня контролюючого органу, реквізити наказу про про¬ведення відповідної перевірки, прізвище, ім'я, по бать-кові фізичної особи-підприємця, яка перевіряється, підстави, дата початку, тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводи¬ть перевірку. Направлення скріплюється печаткою та є дійсним за наявності підпису керівника (заступника керівника) контролюючого органу.

Непред'явлення, ненадсилання у випадках, визначених Податковим кодексом, платнику податків цих документів або пред'явлення зазначених документів, оформле¬них з порушенням вимог, установлених Податковим кодексом, є підставою для недопущення посадових осіб контролюючого органу до проведення докумен¬тальної планової перевірки. Відмовитися від допуску до перевірки на інших підставах фізичні особи - під¬приємці не мають права.

При пред'явленні направлення платник податків розписується в ньому, а також зазначає прізвище, ім’я, по батькові, посаду, дату і час ознайомлення. У разі відмови від ознайомлення та підпису направлення посадові особи складають відповідний акт, який і буде підставою для початку проведення виїзної перевірки.

Строки проведення документальної планової пере¬вірки встановлені ст. 82 Податкового кодексу. Планова перевірка не має перевищувати 10 робочих днів для суб'єктів малого підприємництва.

Продовження строків проведення перевірок можливе за рішенням керівника контролюючого органу не більш, як на 5 робочих днів для суб'єктів малого під-приємництва, для інших платників податків - не більш, як на 10 робочих днів.
Нагадаємо, що відповідно до ст. 55 Господарського кодексу до суб'єктів малого підприємництва належать фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як підприємці.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини