Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 08:47:37

Найдавніша садиба Лівобережної України перетворюється на сміттєзвалище

25.10.2014   13:50Агенцiя

Найдавніший зі збережених донині садибних комплексів Лівобережжя знаходиться у райцентрі Козелець на Чернігівщині. Садибний комплекс "Покорщина" збудований у середині XVIII ст. на березі річки Остер.

Придбаний Наталією Розумихою (Розумовською) для прийому у 1744 році невістки — російської імператриці Єлизавети. Пізніше подарований доньці Вірі, сестрі графів Олексія і Кирила Розумовських, та її чоловікові - київському полковнику Юхиму Дарагану.

Головний садибний будинок та флігелі групувалися навколо прямокутного курдонера. До нього вела під'їзна алея, по осі якої розташовано головний будинок. Два бічні одноповерхові дерев'яні флігелі фланкували алею. На схід від головного будинку міститься кам'яниця, з західного боку був ландшафтний парк, що спускався до заплави річки Остер. На північ від курдонера містився господарський двір.

За увесь час свого існування будинок зазнав неодноразових перебудов, але зберіг риси первісного вигляду. Одноповерховий, дерев'яний, потинькований, з мурованим підвалом, прямокутний у плані. По осі симетрії чолового фасаду — ґанок у вигляді чотириколонного портика тосканського ордера зі спареними колонами, з високим трикутним фронтоном і сегментним "ампірним" вікном у тимпані. Вікна прямокутні, витягнутих пропорцій, облямовані дощаною лиштвою, з віконницями. На кутах — накладні пілястри. На причілку, зверненому в бік кам'яниці, є додатковий вхід із двоколонним ґанком.

Всередині будинок неодноразово переплановувався, тож первісне розпланування зараз не простежується. Вірогідно, воно було анфіладним. Будинок опалювався печами та грубами, викладеними поліхромними розмальованими кахлями, які, на жаль, не збереглися. Перекриття плоскі по дерев'яних балках, підвал перекрито коробовим склепінням. Дах вальмовий по дерев'яних кроквах, укритий покрівельною сталлю. У 1980-х роках втрачено один із флігелів, на території парку побудували гаражі та господарські будівлі.

Наприкінці 2009 року Чернігівська обласна рада прийняла рішення про передачу садиби у довгострокову оренду на 49 років. Орендар планував створити на базі пам'ятки музейний комплекс "Козацька садиба "Покорщина", реставрувавши її за власний кошт. Проте, будинок так і залишається у занедбаному стані. В підвалі та кімнатах купи сміття, порожніх пляшок та коробок. Підлога обох ґанків прогнила, розбиті шибки вікон.


http://gazeta.ua/articles/life/_najdavnisha-sadiba-livoberezhnoyi-ukrayini-peretvoryuyetsya-na-smittyezvalische/587506

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.