Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:51:53

Здорова родина — здорова країна

03.10.2014   08:02

Чернігівська молодіжна громадська організація "Міський молодіжний центр "Жменя" 2 жовтня у прес-клубі "Ділове слово" презентувала результати проекту "Здорова родина — здорова країна», який було реалізовано в Чернігівській області у рамках програми АМР США «Здоров’я жінок України".

Голова Правління ГО «Жменя» Регіна Гусак розповіла про успіхи проекту та окреслила поточну ситуацію в галузі планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я в Чернігові і області.

Вона нагадала, що в Україні досі смертність перевищує народжуваність, і причина цього криється не лише в економічних факторах. В Україні близько 1 мільйона пар страждають на безпліддя, яке викликане проблемами з репродуктивним здоров’ям, зокрема є наслідком абортів.

Метою проекту «Здорова родина — здорова країна» було зменшення кількості абортів та привернення уваги людей репродуктивного віку до питання ефективного планування сім’ї.

За словами Регіни Гусак, однією з найвдаліших форм заходів у рамках проекту став «Живий мікрофон» — живе спілкування на вулицях Чернігова та інших міст області, в ході якого виникла можливість, з одного боку, привернути увагу до низького рівня обізнаності пересічних громадян про репродуктивне здоров’я, а з іншого — ефективно донести інформацію про планування сім’ї.

Лікар-уролог-андролог Центру планування сім’ї Чернігівського міського пологового будинку В’ячеслав Деркач розповів про сучасні можливості з лікування безпліддя.

Згідно зі статистикою, в Україні кожна сьома, а за деяким даним — навіть кожна п’ята подружня пара хоче, але не може мати дітей.

За його словами, профілактика небажаної вагітності — це найкращий спосіб запобігання безпліддя. Профілактика захворювань, які передаються статевим шляхом, роз’яснювальна робота серед населення про небажані наслідки раннього початку статевого життя, про користування бар’єрними способами контрацепції тощо, — усе це дозволяє зберегти репродуктивне здоров’я і народити здорових дітей.
За 2013 рік у Центрі планування сім’ї було проліковано методом екстракорпорального запліднення 56 жінок. У 36 з них настала вагітність. А в цілому, включно з іншими методами лікування, у Чернігові за рік було оздоровлено 396 жінок, в області — 688.

Аби залучити молодь до формування здорової позиції щодо ефективного планування сім’ї та ставлення до репродуктивного здоров’я, у рамках проекту «Здорова родина — здорова країна» було організовано громадські заходи, дискусійні телепередачі, благодійний концерт «Відповідальне майбутнє». На телебаченні транслювалася соціальна реклама, вийшла серія передач «Мамина школа», було також випущено радіопередачу «Поговоримо відверто». Інформація про «гарячу» лінію з питань репродуктивного здоров’я була розміщена у місцевих та регіональних ЗМІ та на сіті-лайтах міста. Детально про ці заходи розповіла Наталія Волинець, головний спеціаліст Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Громадські активісти дійшли висновку, що в українському суспільстві і досі існує багато стереотипів щодо вказаних питань. Тому завершення проекту аж ніяк не означає закінчення відповідної просвітницької роботи.

Партнерами в реалізації проекту виступили Департамент сім’ї молоді та спорту, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА, місцеві та регіональні ЗМІ, обласна та міська «Клініки, дружні до молоді», Чернігівський обласний та міський центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини