Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 1 червня, 03:07:54

Гриби – "смачна" небезпека

06.09.2014   07:12Агенцiя

Кожен рік, яким би він не був врожайним на гриби, трапляються навіть летальні випадки отруєнь. Тільки за офіційною статистикою в області було зафіксовано в 2012 році 36 отруєнь, 3 особи померли, в 2013 році 20 осіб отруїлось.

Тому при збиранні грибів навіть при наявності деяких знань і досвіду завжди необхідно дотримуватись основних правил. Тоді можна уникнути випадкових помилок, які призводять до отруєнь.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте і не вживайте грибів, котрі біля основи ніжки мають бульбоподібне стовщення, оточене оболонкою (як наприклад у блідої поганки і червоного мухомора).

Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте «печериці» , що мають пластинки білого кольору. У справжніх їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.

Якщо Ви збираєте для засолювання волнушки, чорнишки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, які містять молочний сік, то обов’язково перед засолюванням чи відварюванням вимочують їх, щоб видалити подразливі для шлунка речовини. Так само варто робити з валуями, що мають їдкий і гіркий смак. Зморшки необхідно прокип’ятити у воді протягом 7-10 хв., а відвар вилити. Тільки після такої обробки зморжки можна варити і смажити.

Ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, а також вздовж автодоріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними до вживання.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це не правильне уявлення.

Після збирання того ж дня вдома гриби необхідно розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно викинути.

Кулінарна обробка грибів здійснюється не пізніше наступного ранку після збирання.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що гриби не тільки делікатес, а й небезпека!

 

Викладач навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Чернігівської області Мірошник Д.А.

Останні новини Чернігівщини

Сім способів підвищити стресостійкість в умовах нестабільності

Сім способів підвищити стресостійкість в умовах нестабільності 17:12

Пандемія, карантин, світова економічна криза ввігнали багатьох у стан стресу, який вплинув на якість роботи, креативність чи критичне мислення.

Сезонні солодощі. 7 простих і смачних десертів з полуниці 17:01

Полуниця - одна з найулюбленіших в нашій країні ягід і, зрозуміло, вона добра сама по собі. Але чому б не урізноманітнити своє меню і не приготувати з неї абсолютно нові страви? Особливо з огляду на те, що з нашими рецептами зробити це зовсім не складно.

10 цікавих фактів про блондинок

10 цікавих фактів про блондинок 16:57

Хтось вважає білявих красунь легковажними, а хтось - недостатньо кмітливими.

Смачні рецепти вихідного дня: піца на кефірі, сметані та батоні

Смачні рецепти вихідного дня: піца на кефірі, сметані та батоні 16:49

Піца на кефірі, сметані, батоні: як приготувати піцу на сковороді швидко та смачно

Гороскоп на наступний тиждень 1-7 червня 2020 року

Гороскоп на наступний тиждень 1-7 червня 2020 року 16:27

Тиждень з 1 до 7 червня особливий, приносить багато важливих подій. Повний місяць очікується 5 червня о 22.25 за київським часом. Це напівтіньове місячне затемнення у Стрільці, яке відкриває довгий коридор затемнень (до 5 липня).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини