Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:05:50

Міліція знищила плантацію майже 7 тисяч рослин маку

12.07.2014   14:16

В ході проведення практичного етапу операції «Мак-2014» працівники міліції Чернігівської області виявили вже понад сотню незаконних посівів наркомістких рослин.

Виявлення та ліквідація незаконних посівів наркомістких рослин (як маку, так і конопель), виявлення та притягнення до відповідальності осіб, що культивують заборонені до вирощування рослини — мета оперативно-профілактичної операції під умовною назвою «Мак-2014».

Також одним з основних завдань операції є виявлення та перекриття каналів незаконного перевезення наркотиків, затримання та притягнення до відповідальності розповсюджувачів наркотиків рослинного походження, а також виявлення та знищення осередків дикоростучих наркомістких рослини.

Тому під пильним контролем міліції знаходяться «сировинні бази» наркоділків, а це — присадибні та дачні ділянки, на яких порушники закону можуть культивувати мак і коноплі. Проведенню операції передувала широка профілактично-роз’яснювальна кампанія у засобах масової інформації. Міліціонери попереджали селян, дачників, керівників організацій про неприпустимість вирощування маку і конопель та про необхідність знищення дикорослих рослини.

Адже в разі ігнорування вимог чинного законодавства відносно власників особистих підсобних господарств, а також недбалих керівників, на чиїй території виявлять заборонені до культивації рослини - будуть застосовані методи як адміністративного впливу, так і кримінального характеру.

Під час проведення практичного етапу операції «Мак-2014» з 2 червня працівниками ОВС області виявлено вже більше сотні незаконних посівів нарковмісних рослин.

Як розповів начальник УМВС України в Чернігівській області Олег Демченко, дотепер знаходяться громадяни, які начебто не чули і не знали про подібні заборони. Ось, наприклад, зовсім свіжий факт. В одному з сіл Коропського району в ході санкціонованого обшуку на присадибній ділянці 56-річної господині правоохоронці виявили посів маку.

Аби ніхто зі сторонніх не побачив плантацію маку, жінка заздалегідь обсадила добру латку височенною кукурудзою. Оскільки пояснити появу рослин тим, що вони «самі насіялися» ніяк не виходило, жінка підключила фантазію сповна. Розповіла і про двох дочок, які дуже полюбляють макові пиріжки, і про те, що в неї є старі немічні родичі, які використовують мак в якості знеболювального…

Оперативники сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків нарахували на маковій плантації майже сім тисяч рослин. Відібрали деяку кількість для експертизи і направили до експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Чернігівській області, а величезну купу макових рослин спалили.

Відносно правопорушниці відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (посів або вирощування снотворного маку чи конопель) - караються штрафом від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Олег Демченко зауважив, що з початку року до суду направлено вже 347 кримінальних проваджень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин. Працівники підрозділів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків вилучили у наркоділків 85 кілограмів наркотичних засобів. З них 53 кілограми макової соломи, 31 кілограм марихуани, півкіло опію, 127 грамів психотропних речовин та 20 грамів отруйних лікарських засобів.
Накладено арешт на майно осіб, причетних до незаконних операцій з наркотиками, на суму 2 мільйони 161 тисячу гривень.

Хочемо нагадати громадянам, які вирощують наркомісткі рослини та сподіваються залишитися безкарними: незаконне культивування маку чи конопель (в тому числі збереження самосійних рослин) підпадають під статті Кримінального (стаття 310) та Адміністративного (стаття 106) кодексів, залежно від кількості виявлених рослин.

Так, за виявлення на присадибній чи дачній ділянці:
До 100 рослин маку або до 10 конопель - адмінвідповідальність за статтею 106 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф до 1360 гривень);
Від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель - кримінальна відповідальність за частиною 1 статті. 310 Кримінального кодексу України (штраф до 850 гривень, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років);
Понад 500 рослин маку або понад 50 конопель - кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (від 3 до 7 років позбавлення волі).

Тож в контексті операції «Мак-2014» міліція закликає жителів Чернігівської області: якщо вам відомо про місця, де ростуть наркомісткі рослини, або про осіб, які займаються їх культивацією, обов'язково повідомте про це свого дільничного інспектора або телефонуйте до чергової частини за номером 102. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати наркотичне зло і цим врятувати багато людських життів.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини