Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:04:23

У Чернігові "прихватизовану" квартиру мають повернути банку

02.04.2014   13:30

Прокуратурою міста Чернігова доведено в суді право державного банку на заставне майно, яке було незаконно відчужено, і розпочато кримінальне провадження щодо причетних до цього відчуження осіб.

Ще у 2011 році мешканка Чернігова не змогла розрахуватись за кредитом, і в рахунок погашення заборгованості стягнення було звернуто на предмет іпотеки — майнові права на двокімнатну квартиру в новобудові. Але виконати це виявилось неможливим. Забудовник, попри знаходження відомостей про квартиру в реєстрі обтяжень, якимось чином одержав на себе щодо неї свідоцтво про право власності та в той же день перепродав квартиру іншій особі. Більше того, помешкання вже об’єднане з сусідньою квартиро і навіть офіційно змінено його номер. 

Відтоді спір щодо боргу і квартири неодноразово розглядався в судах. У зв’язку з тим, що банк-кредитор є державним, участь у судових розглядах бере прокурор, який захищає державні інтереси. На підставі норм законодавства прокурор доводив, що незаконне рішення міськвиконкому про передачу даної квартири в приватну власність і укладений на цій підставі договір купівлі-продажу мають бути скасовані. Квартирою, яка була предметом застави в договорі між позичальником і банком, має бути віддано борг позичальника. У той же час, забудовник і новий набувач житла всіляко намагались юридично обґрунтувати неправильність цих вимог і неможливість їх виконання. Але врешті-решт, нещодавно, Апеляційний суд Чернігівської області прийняв рішення, яким вимоги банку та прокуратури визнав законними.

Вочевидь, виконання цього рішення не буде простим, бо зачіпаються інтереси нового власника квартири. Але, якщо він є добросовісним набувачем, якого ввели в оману — може заявити про свої претензії до недобросовісного продавця і змусити його відшкодувати витрати.

Підстави для цього є. При перевірці законності набуття у власність заставленої банку квартири прокурори виявили в діях службових осіб компанії-забудовника ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Віднесення наслідків до тяжких пов’язане з розміром суми, на яку спричинено шкоду державним інтересам: понад мільйон гривень. На даний час триває досудове розслідування.


Прес-служба прокуратури м. Чернігова

 

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.