Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:02:45

Безпечніше запах тухлих яєць, ніж його відсутність

26.03.2014   10:28Агенцiя

Прийшла весна – пора початку різноманітних господарських робіт.

В особистому домогосподарстві часто виникає потреба в очищенні вигрібних ям, проведенні робіт на каналізаційних мережах тощо. Але не кожен господар знає, що ця робота пов’язана з низкою небезпек. Однією з них є можливість отруєння сірководнем.

Сірководень (H2S) – безбарвний газ, токсичність якого значно більша, ніж у синильної кислоти. Сірководень знайомий нам за поширеним природним запахом тухлих яєць.

Однак небезпечним є не запах, а, навпаки, його відсутність. Адже при концентраціях близьких до смертельних, сірководень діє на людину так, що вона перестає відчувати його запах. Жоден, хто отруївся сірководнем, не відчував запаху тухлих яєць, а навпаки – приємний запах. Особливо треба бути уважним при роботах у вигрібних ямах та каналізаційних колодязях, де імовірність накопичення цього підступного отруйника максимальна. Опускаючись у вигрібну яму людина не відчуває жодного попереджувального запаху, що віщував би трагедію.

Сірководень також специфічно діє на зір. Крім подразнення очей він викликає світо боязкість, що може бути попередженням про його наявність. Цікавим є той факт, що люди у стадії сп’яніння за наявності сірководню тимчасово сліпнуть.

Найкращим індивідуальними засобами захисту від сірководню є промислові: ізолюючий протигаз, а в побуті, на крайній випадок, респіратор марки РПГ-67КД, захисний прогумований костюм, резинові чоботи, рукавиці (сірководень проникає і крізь шкіру).
При відсутності промислових засобів захисту органів дихання можна тимчасово захиститися ватно-марлевою пов’язкою, змоченою розчином перекису водню, розведеним слабким розчином соди.

Сірководень важчий за повітря, тому рятуватись треба на підвищених ділянках місцевості, що добре продуваються вітром. Для осадження газу використовують розпилену воду, а нейтралізують за допомогою розчинів лугу, вапна чи соди.

Сірководень легко спалахує та здатен утворювати вибухові суміші з повітрям. При гасінні пожеж ефективними засобами є дрібно розпилена вода та повітряно-механічна піна.

Звертаючись до тих, хто займається роботами у каналізаційних колодязях та вигрібних ямах, хочемо нагадати, що сірководень – небезпечний газ! Отже, будьте уважними та обережними!

Микола Медвідь
Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Чернігівської області   

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини