Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:52:39

Молодь на ринку праці Чернігівщини

20.03.2014   10:19Агенцiя

Ще один навчальний рік добігає кінця, і вже незабаром перед нині безтурботними учнями та студентами постане проблема працевлаштування. З одного боку, юний вік сприяє високій мобільності, відкритості, сміливості у зміні та пошуку роботи, стрімкому нагромадженню потрібних знань, умінь і навичок. З іншого - молоді не вистачає відповідного досвіду, щоб бути конкурентоспроможними на ринку праці, заважає завищена самооцінка. Про те, як нині відбувається працевлаштування молодих фахівців на регіональному рівні, розповідає заступник директора ОЦЗ Максим Торжевський.

- Максиме Владиславовичу, чи багато молодих людей звертається до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні?
- Досить багато. У 2013 році до центрів зайнятості області за пошуком роботи звернулися 22400 молодих людей у віці до 35 років, що становить 40% від кількості громадян, які відвідували центри зайнятості протягом року. Понад 19 тисяч молодих людей отримали статус безробітного, з них 600 випускників професійно-технічних та 900 - вищих навчальних закладів.

- Зазвичай звертаються дипломовані спеціалісти чи є молодь, яка не має освіти?
- З понад 19 тисяч молодих осіб, які перебували на обліку в центрах зайнятості області, майже кожний другий претендував на кваліфіковане робоче місце за робітничою професією або спеціальністю, понад 8 тисяч (більше 40%) бажали знайти роботу спеціаліста або службовця, тобто мали відповідну вищу освіту, решта – 1600 громадян - не мали професії, взагалі не працювали або працювали на некваліфікованих роботах.

- Молоді фахівці шукають переважно роботу за спеціальністю чи згодні на будь-які варіанти?
- Більшість молодих осіб, які мають вищу або професійно-технічну освіту, особливо ті, які нещодавно закінчили навчальні заклади, шукають роботу за отриманою професією (спеціальністю).
Юнаки та дівчата бажають відразу отримати посаду з високою заробітною платою, гідними умовами праці та, певною мірою, престижну. Але, аналізуючи реальну пропозицію на ринку праці, з’ясовується, що деякі з отриманих професій (спеціальностей) не мають стабільного попиту, а за деякими пропонується не той рівень оплати праці, на який очікують молоді люди.

- Багатьох вдається працевлаштувати?
- Торік центрами зайнятості області працевлаштовано майже 6 тисяч молодих осіб.

- Не секрет, що роботодавці шукають досвідчених працівників. Як переконати їх брати на роботу молодь?
- Роботодавцям насамперед потрібні професіонали, тобто кваліфіковані фахівці. В працівниках цінується активність, здатність освоювати нове, креативність, мобільність, відповідальність, дисциплінованість. Отже, задля успішного працевлаштування одних амбіцій замало - треба бути справжнім знавцем своєї справи. Головне – не диплом у кишені, а те, який рівень знань здобула людина та здатність використовувати їх на практиці.
Зазначу, що згідно з Законом України «Про зайнятість населення» випускники професійно-технічних, вищих навчальних закладів та особи, звільнені з лав Збройних сил, яким надається перше робоче місце, мають додаткові гарантії зайнятості. Для них передбачена квота робочих місць на підприємствах з чисельністю працюючих понад 20 осіб.
Крім того, створювати нові робочі місця та працевлаштовувати на них громадян, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, служба зайнятості заохочує роботодавців ще й фінансово. Відповідно до чинного законодавства при працевлаштуванні молодих осіб на новостворені робочі місця строком не менше ніж на два роки, роботодавець протягом року має можливість отримувати компенсацію єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну взяту на роботу людину. Торік таким чином було працевлаштовано 90 молодих осіб.

- А що робити тим людям, яким все ж таки не вдається підібрати підходящу роботу?
- Молоді, як і решті клієнтів, служба зайнятості пропонує участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Це дає можливість набути певного досвіду, отримати навички спілкування в колективі, зарекомендувати себе і закріпитися на новій роботі. Тобто тимчасова зайнятість може стати гарним стартом у трудове життя. До речі, ця праця оплачувана, тому для безробітного це ще й джерело доходу. Торік участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли понад 2200 молодих людей.

- Знаю, що служба зайнятості іноді пропонує своїм клієнтам змінити професію або підвищити кваліфікацію? Чи погоджується на це молодь і чи отримує натомість гарантії працевлаштування?
- Якщо трапиться так, що на ринку праці не знайдеться підходящої вакансії, то фахівці служби зайнятості запропонують молодій людині освоїти нову затребувану нині професію або підвищити кваліфікацію під гарантоване працевлаштування. Минулого року професійне навчання проходили півтори тисячі молодих осіб. За направленням служби зайнятості безробітні безкоштовно вчаться на базі професійно-технічних навчальних закладів області, безпосередньо на підприємствах та в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.
Молоді зазвичай пропонуємо підвищити кваліфікацію, переважно на робочому місці, на яке та претендує. Для людини, яка не має взагалі або має невеликий досвід роботи, це дуже корисно.
До речі, за направленням служби зайнятості можна опанувати й основи ведення бізнесу, пройшовши професійну підготовку на відповідних курсах. Крім того, безробітним, які бажають відкрити власну справу, служба зайнятості надає ще й фінансову допомогу для започаткування підприємницької діяльності. Торік цією послугою скористалися 364 молоді особи.

- Які професії нині є затребуваними на ринку праці?
- На сучасному ринку праці існує постійний попит на працівників сфери сільського господарства, торгівлі та послуг, на фахівців з обслуговування технологічного устаткування, інших кваліфікованих робітників з інструментом. Наприклад, роботодавцям регіону потрібні електрики, механіки, продавці, кухарі, офіціанти, охоронники, швачки, електромонтери, слюсарі-ремонтники, водії, токарі, фрезерувальники, трактористи, а також лікарі та бухгалтери. Отже, особам, які мають робітничу професію, в наш час значно простіше знайти роботу. Загалом у 2013 році в центрах зайнятості області було зареєстровано понад 27300 вакансій. Важливо, що, незважаючи на непростий для економіки країни рік, на 4% зросла кількість роботодавців–подавачів вакансій. Понад 6 тисяч юридичних та фізичних осіб-підприємців області підбирали кадри через службу зайнятості.

- Ваші поради сучасним випускникам…
- Обирайте професію зважено та відповідально. Пам’ятайте, краще працювати кухарем, перукарем, столяром, лікарем, аніж бути безробітним економістом. Визначитися в різноманітті професій вам завжди готова допомогти служба зайнятості.
З учнівською молоддю проводяться профорієнтаційні уроки, професіографічні екскурсії, дні відкритих дверей центрів зайнятості, ярмарки професій, презентації навчальних закладів і роботодавців, дні кар’єри тощо.
Чимало заходів за участю роботодавців служба зайнятості організовує і для безробітної молоді. Завдяки таким зустрічам його учасники мають змогу познайомитися один з одним, поспілкуватися і домовитися про подальшу співбесіду.
Варіанти є, тільки слід пам’ятати, що робота існує для тих, хто її шукає. Тому треба дещо переглянути свої завищені вимоги до умов та оплати праці для того, щоб отримати досвід роботи на підприємствах рідного краю.


Валентина Федусь, головний спеціаліст відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини