Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:29:49

Екологи попереджають: спалювання сміття на вулицях шкодить і здоров’ю, і гаманцю

12.03.2014   12:54Агенцiя

Навесні і восени серед чернігівців популярним є прибирання вулиць та спалення сміття, пожухлого листя та гілок. Але ці вогнища несуть загрозу навколишньому середовищу і в першу чергу тим самим прибиральникам.

Як повідомляє екоінспекція, при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря викидається близько 9 мг мікрочастинок диму, що містять у своєму складі пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. Ситуація різко погіршується при потраплянні до вогнища пластикового сміття. Чорний густий дим від горіння одноразового посуду, пакетів, упаковок, пляшок містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні, які можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

Альтернативою спаленню на думку фахіввців-екологів є компостування, тобто утворення компосту, який може бути використаний у якості добрива.

Також державна екологічна інспекція у Чернігівській області попереджає, що за самовільне спалювання сухої рослинності та її залишків чинним законодавством України передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне випалювання рослинності тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини