Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:41:04

Міліція попереджає про активізацію шахраїв у Чернігівській області

05.03.2014   12:00

На Чернігівщині шахраї застосовують нову методику видурювання грошей: телефонують від імені начальника контролюючого органу і просять допомогти фінансово.

Так, зловмисник зателефонував до одного з сільгосппідприємств Куликівського району і попрохав надати йому, як керівнику контролюючого органу, «матеріальну допомогу» в сумі 5000 гривень. Гроші потрібно було передати через кур’єра-таксиста.

Керівник підприємства швидко зорієнтувалася і зателефонував до міліції. Оперативники задокументували факт передачі грошей. Виявилося, що шахрай продумав усе до дрібниць. Так, таксист з Куликівки мав передати гроші таксисту з Чернігова, а той вже привезти гроші у вказане місце.

Правоохоронці відслідкували  увесь злочинний ланцюг і встановили організатора зухвалої шахрайської афери. Наразі тривають заходи із затримання зловмисника. Гроші вилучені та повернуті потерпілому. Дана подія зареєстрована в єдиному реєстрі досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), що передбачає покарання аж до обмеження волі на строк до трьох років. Триває досудове розслідування триває.

Нагадуємо, що в арсеналі шахраїв є й інші способи телефонних афер, як-от: ваш син затриманий міліцією, скоїв правопорушення або ДТП, потрібна допомога потерпілому».
З початку року Чернігівським міським відділом УМВС зафіксовано близько десяти подібних звернень громадян.

Останній такий випадок стався 4 березня. До чергової частини звернулася 51-річна жінка й повідомила, що їй зателефонував невідомий і повідомив, що її син став винуватцем ДТП. Аби «позитивно» вирішити питання потрібно перерахувати гроші на вказаний рахунок. Розгублена мати одразу ж виконала вимогу незнайомця і через найближче відділення банку перерахувала 4200 гривень. Лише потім жінка зателефонувала синові і пересвідчилася, що з ним все гаразд, і в ДТП він не потрапляв.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за статтею шахрайство.

Тож, щоб не стати жертвою шахраїв, варто дотримуватися наступних правил:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.
2. У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.
3. Уточніть в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.
4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до міліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини