Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:29:09

Профілактика ВІЛ — запорука подолання епідемії

26.02.2014   08:17

Такою була тема чергового засідання прес-клубу «Ділове слово» Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, яке відбулося 25 лютого.

Участь у заході взяли Микола Дейкун, головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, президент ВГО «Асоціація Служби протидії ВІЛ/СНІДу України», та Ольга Малюта, завідувач поліклінічного відділення обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

За їх словами, понад 110 тисяч жителів області (близько 10% всього населення) минулого року були обстежені на ВІЛ. Зареєстровано та взято під диспансерний нагляд в медичних закладах області 510 осіб, рівень захворюваності збільшився на 1% у порівнянні з 2012 роком.

Серед зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб, як і раніше, переважають чоловіки, частка яких у 2013 році склала 52%. Разом з тим частка жінок з кожним роком збільшується і становить нині 48% (у 2011 році — 42%; у 2012 році — 43%). У віковій структурі ВІЛ-інфікованих переважає група 30–40 років (200 осіб — 49%). Спостерігається стала тенденція до збільшення інфікованих у віковій групі старше 30 років (з 53% у 2008 році до 71% у 2013 році) і зменшення у групі до 30 років (з 46% у 2008 році до 27% у 2013 році).

Домінуючим шляхом передачі ВІЛ-інфекції в області з 2008 року є статевий. Частка осіб, які інфікувалися таким чином, щорічно збільшується і у 2013 році становить 67%. Частка осіб, які інфікувалися шляхом парентерального введення наркотичних речовин, становить 31%, шляхом передачі інфекції від матері до дитини — 2%.

Особливість епідемічного процесу в області — збільшення кількості випадків передачі ВІЛ статевим шляхом за рахунок жінок – статевих партнерів з числа споживачів ін’єкційних наркотиків. Таким чином, два основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції доповнюють та активізують один одного.

Станом на 01.01.2014 на Чернігівщині перебуває під медичним наглядом 2922 ВІЛ-інфіковані особи (поширеність ВІЛ становить 273,3 випадки на 100 тис. населення). Високою є поширеність ВІЛ-інфекції у містах Прилуки та Чернігів, Щорському, Талалаївському, Козелецькому, Новгород-Сіверському, Прилуцькому районах. З діагнозом СНІД перебуває на обліку 501 хворий (поширеність становить 46,9 на 100 тис. населення).

Всі ВІЛ-інфіковані діти знаходяться під подвійним медичним спостереженням в ОЦПБ зі СНІДом та у медичних закладах за місцем проживання. Всього в області під медичним наглядом перебуває 83 дитини зі встановленим ВІЛ-статусом, з них 15 дітей — з діагнозом СНІД.

В області забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до пожиттєвого лікування — антиретровірусної терапії (АРТ), створені умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечений соціальний та психологічний супровід. Станом на 01.01.2014 АРТ отримує 1101 особа, з них 71 — дитина. Протягом 2013 року підготовлено та взято на АРТ 353 особи. Забезпеченість АРТ-препаратами — на достатньому рівні.

Антиретровірусну терапію ВІЛ-інфіковані можуть отримати в ОЦПБ зі СНІДом та у Прилуцький центральній міській лікарні (у кабінеті «Довіра»). Робота по створенню сайтів АРТ на базі кабінетів «Довіра» центральних районних та міських лікарень (ЦРЛ та ЦМЛ) буде продовжуватися з урахуванням потреб населення і забезпечення доступності послуги. Метою АРТ є максимальне пригнічення розмноження вірусу в організмі. Тому лікування ВІЛ-інфікованих є елементом профілактики для оточуючих.

З метою запобігання ризику інфікування ВІЛ, створення передумов для реабілітації та лікування осіб з числа активних споживачів ін’єкційних наркотиків, на базі наркологічних диспансерів області впроваджена програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). У 2013 році сайт ЗПТ був відкритий в обласному протитуберкульозному диспансері. Отримують ЗПТ 108 осіб (у 2012 році — 80), з них 30 осіб (28%) отримують і антиретровірусну терапію.

Протягом 2013 року з приводу ризику інфікування ВІЛ до ОЦПБ зі СНІДом звернулося 36 осіб, з них 8 дітей, що отримали травми в побуті (підколи голкою від шприца на вулиці). Потребували та отримали курс постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції 13 осіб. З числа осіб, що звернулися, 22 — медичні працівники, які мали ризик інфікування ВІЛ на робочому місці. Випадків зараження ВІЛ-інфекцією при отриманні травм, пов’язаних із ризиком інфікування ВІЛ, у 2013 році не зареєстровано.

В області забезпечений широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. Послуги консультування з питань профілактики ВІЛ/СНІДу надаються населенню області медичними працівниками усіх лікувально-профілактичних закладів області: районних, міських, обласних. В усіх районах та містах області при ЦРЛ та ЦМЛ функціонують кабінети «Довіра».

Довідково. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України станом на 01.01.2014 в Україні зареєстровано 139,5 тис. ВІЛ-позитивних (поширеність — 308 на 100 тис. населення), у тому числі 29 тис. хворих на СНІД (поширеність — 64 на 100 тис. населення). Найвищі рівні поширення ВІЛ-інфекції (понад 600 випадків на 100 тис. населення) зареєстровані у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях. Протягом 2013 року в Україні зареєстровано 21,6 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, що на 4% більше, ніж за 2012 рік. У структурі шляхів передачі ВІЛ все більш суттєве епідемічне значення набуває статевий шлях, частка якого серед осіб зі вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції сягнула 54%. Розповсюдження ВІЛ тісно пов’язано з небезпечною поведінкою представників груп ризику, вразливих до інфікування ВІЛ, таких як споживачі ін’єкційних наркотиків, жінки комерційного сексу та чоловіки, які практикують секс із чоловіками.

 

До теми: Микола Дейкун про проблему ВІЛ/СНІДу в Україні. ВІДЕО

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини