Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:47:17

"Рак – не вирок!"- стверджують лікарі-онкологи

07.02.2014   09:13

Міжнародний союз по боротьбі з онкологічними захворюваннями проголосив 4 лютого Всесвітнім днем боротьби проти раку. Адже, за даними міжнародної статистики, декілька років поспіль зберігається загальносвітова тенденція до збільшення онкологічних захворювань.

З цієї нагоди 6 лютого у Чернігівській міській раді відбулась робоча нарада за участю секретаря міської ради Олега Семеновича Шеремета та керівників структурних підрозділів закладів охорони здоров’я міста Чернігова. Темою наради стало обговорення реалізації завдань Президента України щодо профілактики та лікування онкологічних захворювань, а також доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для мешканців міста в цьому напрямку.

Звертаючись до медичних працівників, Олег Шеремет зазначив, що до процесу реформування медичної галузі слід підходити зважено, поступово, адже найважливішими чинниками її проведення залишаються підвищення рівня надання своєчасної та якісної медичної допомоги й наближення її до населення, а це передбачає максимальне збереження кваліфікаційних медичних кадрів у галузі. Він також підкреслив, що одразу неможливо вирішити всі завдання галузі, проте найбільшу увагу слід зосередити на проблемах щодо надання медичної допомоги населенню при захворюваннях на небезпечні для життя хвороби, зокрема, онкологію.

Начальник управління охорони здоров'я міської ради Юрій Бойко, інформуючи про стан справ щодо захворюваності на рак у місті, зазначив, що серед причин смертності населення на другому місці після серцево-судинних захворювань перебуває рак. Зріст захворюваності на рак спостерігається й у Чернігові, що не може не викликати тривогу.

За 2013 рік відмічається зростання показника на 7,7%, що вище за обласний і становить 429,6 на 100 тис. населення проти 398,8 у 2012 році (обласний показник 379,0 на 100 тис.населення). Показник смертності від онкологічних захворювань у минулому році вищий за обласний і складає 207,7 на 100,0 тис. населення проти 206,9 у минулому році (обласний – 190,4).

За 2013 рік на 9,0% зросла кількість занедбаних випадків серед вперше виявлених злоякісних новоутворень (21,7% проти 19,9% у 2012 році, обласний показник – 26,5%). Основними причинами занедбаності хвороби згідно з даними протоколів проведених досліджень по поліклініках м. Чернігова є невчасне звертання хворих до медпрацівників (47,3%), прихований перебіг хвороби (38,7%), відсутність профоглядів (6,1%).

Ю. Бойко повідомив, що Чернігівські міські лікарні оснащені мамографами, у всіх медичних закладах наявні апарати ультразвукової діагностики. Зазначена апаратура використовується для уточнення діагнозу. Він наголосив, що "рак – це не вирок! Але боротися з ним можна лише у разі своєчасного виявлення". Отже, робота закладів охорони здоров’я міської ради спрямована на виконання заходів щодо профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань. З лікарями та медичними сестрами з метою підвищення кваліфікації проводяться заняття на онкологічну тематику з прийняттям заліків. Крім того, медичні працівники підвищують свій професійний рівень на базі обласного онкологічного диспансеру.

Під час обговорення відмічено також, що Чернігів – єдиний обласний центр у країні, де працює наркобригада, яка надає допомогу хворим на невиліковних стадіях раку. Знеболюючі наркотичні препарати призначаються в термінальних стадіях комісійно при наявності заключення лікаря-онколога. Препарати вводяться хворим вдома через пункт невідкладної допомоги, який організовано на базі Чернігівської міської лікарні № 1 Чернігівської міської ради. Крім того, на базі ІV міської лікарні функціонує хоспіс на 25 ліжко-місць, де також надається невідкладна медична допомога для тяжкохворих на онкологію.

Зважаючи на вищевказане, учасники наради зійшлися на думці, що для запобігання або раннього виявлення онкологічних захворювань необхідно посилити серед населення санітарно-просвітницьку роботу та проводити обов’язкові профілактичні огляди працівників підприємств, установ, медичних та навчально-виховних закладів. Олег Шеремет дав доручення відповідним структурним підрозділам міської ради поширити інформаційну кампанію у засобах масової інформації для роз’яснення населенню міста важливості профілактичних оглядів задля своєчасного виявлення та успішного лікування онкологічних захворювань.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини