Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:59:23

"Стоп насильству!" звучить в ці дні на Чернігівщині

25.11.2013   13:10Агенцiя

Райони на міста нашої області візьмуть активну участь у Міжнародній кампанії «16 днів протидії гендерному насильству», що розпочинається 25 листопада - в день ліквідації насильства щодо жінок - і триватиме до 10 грудня - Міжнародного дня прав людини. Про це повідомляють ініціатори проведення кампанії на Чернігівщині Оксана Сердюк (начальник Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА) та Ірина Дорожкіна (голова Чернігівської обласної організації Спілки жінок України).

За словами Ірини Дорожкіної, мета цієї Міжнародної та Всеукраїнської кампанії - провести широку просвітницько-інформаційної роботу та привернути увагу громадськості до таких актуальних проблем, як насильство в сім’ї та торгівля людьми, а також активізувати діяльність державних установ та громадських об’єднань задля протистояння насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Про ситуацію щодо домашнього насильства в нашому регіоні йшла мова на круглому столі «Утвердження ненасильницької ідеології в суспільстві», що відбувся нещодавно в приміщенні Навчально-методичного центру профспілок. В обговоренні теми взяли учать представники органів виконавчої влади та державних установ, активісти громадських організацій, правоохоронці, викладачі, соціальні працівники, психологи, лікарі, журналісти.

- Побутове насильство щодо жінок залишається досить поширеним явищем у нашому суспільстві, - зазначила у своєму виступі провідний спеціаліст Чернігівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Марія Голік. – Так, лише за 9 місяців цього року центрами соціальних служб зафіксовані понад 190 випадків насильства в родині та жорстокого поводження з дітьми. 411 звернень надійшли від осіб, які стали жертвами домашнього насильства і потребували соціальної підтримки. Понад 1000 осіб надали перевагу анонімним формам консультування.
Старший інспектор відділу дільничних інспекторів міліції управління громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області, майор міліції Марина Нітченко навела таку статистичну інформацію: станом на 15 листопада цього року на обліку в УМВС області перебувають більш ніж 1760 осіб, які вчинили насильство в родині (з них 1652- чоловіки та 94 – жінки). У поточному році за побутовому ґрунті скоєно 204 кримінальні правопорушення (минулого року подібних було зафіксовано 82).

За фактами насильства та в сім’ї та невиконання захисного припису станом на 15 листопада 2013 року дільничними інспекторами міліції складено 2476 адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП (за 11 місяців 2012-го року було складено 2017 протоколів), з яких майже 500 – повторно. Крім того, за 10 місяців цього року УМВС області зареєстровані 5091 звернення з приводу насильства в родині. За 59 з них розпочате досудове розслідування в рамках кримінальних впроваджень.

На думку присутніх, серед основних причин, які призводять до домашнього насильства: неготовність молодих людей до нормальних подружніх взаємин, неготовність до відповідального батьківства, гендерні стереотипи, притаманні нашому суспільству (приміром, «б’є - значить, любить» або «не варто виносити сміття з хати»,тобто краще все терпіти та мовчати), матеріальна залежність жінок від своїх чоловіків-тиранів, їхня безкарність, шкідливі звички (алкоголізм, наркоманія), складна економічна ситуація в країні, безробіття, безгрошів’я тощо.

Отже, задля формування ненасильницької ідеології в українському суспільстві та для профілактики такого ганебного явища, як домашнє насильство, учасники круглого столу закликають більш голосно та масштабно говорити у закладах освіти, на сторінках газет і журналів, у телесюжетах про людські права, жіночу гідність, справжні родинні цінності та подолання гендерних стереотипів.

Зокрема, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ініціюють проведення зустрічей, лекцій, рольових ігор і тренінгів на теми: «Я – жінка, і я знаю свої права», «Здорова жінка – здорова дитина – здорова родина», «Запобігання торгівлі людьми», «20 принципів щасливого подружнього життя» та інші в навчальних закладах області. Крім того, в центрах соціальних служб жертви насильства можуть отримати безкоштовні та комплексні послуги медико-соціальної та психолого-педагогічної допомоги. А закінчиться акція тренінгом-реквіємом, що присвячений пам’яті жінок, котрі загинули від рук своїх близьких.

З історії акції: Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини (червень 1991 року) закликали громадськість до глобальної кампанії «16 Днів проти гендерного насильства».  З того часу у щорічних кампаніях проти насильства взяли участь понад 1000 організацій та осіб з більш ніж 100 країн. Україна приєдналась до кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 році за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та при підтримці Інституту Відкритого Суспільства, а вже у 2001 ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 20 регіонів України та 75 державних та неурядових організацій.

Девіз цьогорічної компанії – «Домашнє насильство – сором для кривдників, а не для постраждалих».

Важливі дати кампанії:
25 листопада - Міжнародний день проти насильства щодо жінок; 
29 листопада – Міжнародний день захисту прав жінок;
1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;
2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства;
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
5 грудня – Міжнародний день волонтера;
6 грудня – річниця інциденту в Монреалі;
9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;
10 грудня - Міжнародний день прав людини.

Додаткова інформація:
25 листопада – Міжнародний день з викоренення насильства щодо жінок – присвячений сестрам Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухильо у Домініканській Республіці у 1960 році;

2 грудня – Міжнародний день боротьби за відміну рабства. У цей день у 1949 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами;

5 грудня – Міжнародний день волонтера. Волонтерство сьогодні – це потужний громадський рух, що має свої організації майже у всіх країнах світу, і давно вже переріс як національні кордони, так і сфери застосування волонтерської праці;

6 грудня - Річниця з дня «Монреальської різанини», коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»;

10 грудня – День Захисту Прав Людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію Прав Людини.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини