Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:54:20

У прокуратурі області обговорено стан додержання прав дітей, які потрапили у кофлікт із законом

01.11.2013   07:58

Під головуванням прокурора Чернігівської області Максима Говорухи відбулося розширене засідання колегії прокуратури області, на якому обговорено питання додержання прав дітей, що потрапили у конфлікт із законом та прокурорського нагляду у цьому напрямку.

Як зазначив у своєму виступі прокурор області Максим Говоруха, захист прав дітей Генеральним прокурором України Віктором Павловичем Пшонкою визначено одним із пріоритетних напрямків прокурорсько-слідчої діяльності. У схваленій Указом Президента України Віктора Федоровича Януковича від 24 травня 2011 року Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні визначено заходи для забезпечення дітям, які потрапили у конфлікт із законом, особливого піклування і допомоги.

Сьогодні чинним Кримінальним процесуальним кодексом України передбачено спеціалізацію слідчих та суддів у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх, змінено умови застосування до неповнолітніх запобіжних заходів та мір покарання, передбачено інститути відновного правосуддя.

Зміна підходів у кримінальній юстиції щодо неповнолітніх позитивно позначилися у на рівні підліткової злочинності, ефективності профілактичної роботи. Зокрема у поточному році в області досягнуто зниження більше, ніж вдвічі рівня злочинності серед неповнолітніх. Майже на 40% зменшилась кількість дітей, які скоїли кримінальні правопорушення та  підлітків, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (6 проти 12).

Разом з тим, відмічаються окремі негативні тенденції у динаміці та структурі підліткової злочинності у ряді районів області.

В цілому за 9 місяців року до Єдиного реєстру досудових розслідувань  внесено 197 заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми або за їх участі, за результатами розслідування до суду направлено 133 кримінальні провадження,  з них 117 з обвинувальним актом.

Значна кількість протиправних діянь неповнолітніх має корисливу спрямованість     (62 – крадіжки, 14 – грабежі, 1 – розбійний напад).
З початку року дітьми скоєно 3 вбивства (у 2012 році –1) у містах Чернігові, Прилуки та Чернігівському районі.

У групах осіб понад 30 неповнолітніх вчинили кримінальні правопорушення, у т.ч. 1 – у складі організованої групи.

Кожен п’ятий підліток скоїв злочин повторно.

І це не може не турбувати,  зазначив прокурор області. Неналежна профілактична робота з неповнолітніми тільки сприяє зростанню рецидивної злочинності.

За підсумками засідання колегії керівництвом прокуратури області, правоохоронних органів,  соціальних служб визначено конкретні заходи щодо забезпечення належної організації захисту прав дітей та попередження злочинності серед неповнолітніх.
 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини