Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:21:27

“Контроль за екологічною безпекою міста здійснюється не в повному обсязі” - прокуратура

29.10.2013   07:36Агенцiя

Прокуратурою міста Чернігова проведено перевірку додержання вимог законодавства про відходи Чернігівською міською радою та її підрозділами. Встановлено ряд порушень.

Згідно законодавства, а саме ст. 21 Закону України “Про відходи”, ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ забезпечують органи місцевого самоврядування.

Статтею 12 Закону України “Про відходи”, а також п. 4 Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів, затвердженого Постановою КМУ №1217 від 03.08.98 визначено, що однією з підстав для здійснення процедур визначення відходів безхазяйними та наступного їх обліку є результати штатних інспекційних перевірок органів місцевого самоврядування.

У місті Чернігові такими органами є Постійно діюча міська комісія з питань поводження з безхазяйними відходами Чернігівської міської ради, Служба з контролю за благоустроєм та екологічною безпекою міста (структурний підрозділ комунального підприємства “Дільниця з контролю за благоустроєм міста”) та Екологічна інспекція комунального підприємства “АТП-2528”. Функції двох останніх структур у частині контролю за дотриманням екологічного законодавства дублюються.

Попри таку кількість уповноважених на здійснення контролю органів, у 2013 році в місті виявлено лише 11 несанкціонованих сміттєзвалищ, 10 з яких ліквідовано. Відбувається тільки реагування на скарги ‒ жодного звалища дані органи не зафіксували за результатами власних перевірок.

У той же час, 17 жовтня в рамках перевірки прокуратурою міста, із залученням представника Екологічної інспекції, зафіксовано два несанкціонованих сміттєзвалища. А саме, по проспекту Миру біля будинку 116А (з об’ємом відходів 5 м³) та на земельній ділянці між вул. Кропивницького та озером “Гідрокар’єр” (з об’ємом відходів 28 м³). Тільки після цього за даними фактами екологічною інспекцією складено акти обстеження несанкціонованих звалищ відходів.

Перевіркою встановлено, що діяльність Постійно діючої міської комісії з питань поводження з безхазяйними відходами має формальний характер. Комісія на своїх засіданнях не вирішує всіх питань, що закріплені п.6 Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів.

Інший контролюючий орган – Екологічна інспекція – фактично здійснює відповідні інспекційні перевірки. Але має місце організаційне протиріччя: послуги з вивезення побутових відходів у місті виконує спеціалізоване підприємство КП “АТП-2528” Чернігівської міськради, а функцію контролю (в тому числі за несвоєчасним вивезенням побутових відходів) виконує його структурний підрозділ – екологічна інспекція.

За результатами перевірки прокуратурою м. Чернігова на ім’я міського голови внесено подання з вимогою усунути виявлені порушення законодавства.


Прес-служба прокуратури м. Чернігова

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини