Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:07:03

У Чернігові встановлено пам’ятний знак загиблому герою війни

24.09.2013   12:03

У рамках заходів із нагоди 70-ї річниці визволення Чернігова від фашистських загарбників у місті відкрито пам’ятний знак Герою Радянського Союзу Гнідашу Кузьмі Савелійовичу на вулиці, яка носить його ім’я.

Заступник міського голови – керуючий справами виконкому Станіслав Віхров на урочистій лінійці в школі №24 наголосив, що пам'ять про героїв-визволителів священна і ми повинні шанувати їхній подвиг в ім’я життя.

У церемонії відкриття пам’ятного знака та в урочистостях узяли участь відомий краєзнавець, Почесний громадянин міста Чернігова Герард Кузнецов та голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак. Г. Кузнецов, якому якраз цього дня виповнилося 88 років, пригадав події часів війни, розповів про внесок Гнідаша в справу визволення міста.

Учні школи привітали гостей і ветеранів самодіяльним концертом.

Гнідаш Кузьма Савелійович (1914 – 1944) (підпільний псевдонім «Кім») – командир оперативно-диверсійного центру в тилу ворога розвідувального відділу штабу 1-го Білоруського фронту, майор, Герой Радянського Союзу.

Народився у с. Салогубівка Талалаївського району Сумської області. Після отримання диплома тракториста був призваний до лав Червоної Армії. Коли почалася Велика Вітчизняна війна, К. С. Гнідаш був комісаром танкового батальйону. Воював на Південно-Західному, Центральному та 1-му Білоруському фронтах. Був тричі поранений.

У червні 1942 р. переправлений за лінію фронту на чолі розвідувального-диверсійного загону, що діяв з травня 1942 р. у Київській, Чернігівській областях та у південній Білорусі.

Під командуванням К. С. Гнідаша було створено декілька партизанських загонів. Під безпосереднім його керівництвом був пущений під укіс 21 ешелон з живою силою і бойовою технікою ворога, затоплені на Дніпрі та Десні 10 пароплавів і 14 барж, знищено 30 автомашин і більше тисячі солдат і офіцерів ворога.

На початку вересня 1943 р. в окупованому Чернігові працювала рація підпільної групи Гнідаша.

У грудні 1943 р. Кузьма Савелійович на чолі розвідувального-диверсійної групи десантований до Білорусі. Лише за перший місяць бойової діяльності загону він виходив в ефір 90 разів. Передані ним розвідувальні дані допомагали радянській авіації наносити удари по фашистських об’єктах.

19 червня 1944 р. у бою з карателями біля м. Слонім Кузьма Гнідаш був оточений гітлерівцями. Захищаючись, особисто знищив близько 20-ти фашистських солдат. Був поранений в ногу, не маючи можливості рухатись, залишився у замаскованій лісовій землянці разом зі своєю групою. Однак карателі виявили землянку і тоді, не бажаючи здаватися у полон, партизани підірвали себе гранатою.

Похований у м. Слонім Гродненської області (Білорусь).

Наказом президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 р. «за зразкове виконання бойових завдань, командування на фронті, боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм» майоруГнідашу Кузьмі Савелійовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Нагороди - Медаль «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу, два ордени Червоного Прапора, Медаль «Партизанові Вітчизняної війни» 1-го ступеня.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.