Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:09:58

Любителі інтернет-магазинів, не потрапте на гачок “кібершахраїв”

23.08.2013   07:14

Лише за літній період працівниками відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Чернігівській області задокументовано 29 кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України “шахрайство”.

Практично кожна людина в Україні знає, що таке мережа Інтернет, а п’ята частина населення, за дослідженнями, кожного дня користується всесвітньою “павутиною” у позаробочий час. Відповідно, поступово збільшується й кількість кіберзлочинів – протиправних дій, які направлені на звичайних користувачів. Такі факти не лишаються непоміченими правоохоронними органами.

Розвиток технологій не стоїть на місці і мережа Інтернет вже міцно увійшла в повсякденне життя населення. Але користуються комп’ютером не лише чесні законослухняні громадяни, але і люди, які мають на думці збагатитися за рахунок злочинних дій. Кримінальним законодавством передбачено ряд правопорушень, які відносяться до кіберзлочинності, серед них є і шахрайство, вчинене з використанням електронно-обчислюваної техніки.

Розповсюдженими кіберзлочинами є шахрайства в мережі Інтернет: недотримання умов купівлі товарів через мережу Інтернет, зокрема при продажі товарів на інтернет-дошках оголошень та інтернет-аукціонах; дистанційне зняття коштів з банківських карток, шляхом входження в довіру й витребування інформації по картковому рахунку; втручання в систему “Клієнт-Банк”.

Шахраї під приводом купівлі товару пропонують оплатити річ шляхом переказу грошей на рахунок банківської картки і зникають. Або телефонують представляються працівниками відділення того чи іншого банку й пропонують потерпілим підключити різного роду послуги, необхідні для безпеки їхнього власного відкритого карткового рахунку. Для здійснення своєї злочинної діяльності шахраям потрібно мати лише мобільний номер та картковий рахунок.

Все ширшого розповсюдження набуває ситуація, пов’язана із заволодінням коштами громадян через незаконний електронний доступ до банківських рахунків.

У подібних випадках громадянам необхідно відразу звертатись у відповідну банківську установу для блокування рахунку, та у правоохоронні органи – з метою запобігання вчинення злочину.

Кількість таких випадків зростає з кожним днем. Лише за літній період працівниками відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Чернігівській області задокументовано 29 кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство), вчинених двома місцевими жителями по відношенню до осіб з різних областей України.

Причиною даної категорії злочинів є те, що зловмисник, який телефонував потерпілій особі, на час скоєння злочину знаходився у іншому кінці України і після отримання коштів зв’язок відключається повністю. Інформацію про “перспективних” потерпілих злочинці отримують в мережі Інтернет, відслідковуючи щоденно номера телефонів громадян, їхні повідомлення про втрати документів, речей чи місця їх втрати.

Швидкість реагування міліції на злочин залежить від об’єктивності інформації та своєчасності її отримання. Швидке отримання інформації від громадян про осіб даної категорії, описи їхньої зовнішності, переміщення на автотранспорті, місця реалізації та збуту викраденого тощо – це все стане у пригоді правоохоронцям та сприятиме розкриттю кримінального правопорушення.

Щоб не стати жертвою шахрайства в мережі інтернет скористайтесь наступними порадами:
– використовуйте тільки відомі інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають певну репутацію та ті, якими користувалися ваші знайомі, родичі;
– користуйтесь тільки тими інтернет-ресурсами, які використовують платіжні картки, а не електронні гаманці. Особу набагато важче ідентифікувати за розрахунковим рахунком платіжної картки, ніж за номером електронного гаманця;
– користуйтесь антивірусними засобами, фаєрволами (мережевими сканерами);
– не реагуйте на сумнівні поштові повідомлення;
– перевіряйте магнітні носії на наявність шкідливого програмного забезпечення;
– не розголошуйте відомості, які використовуються для роботи системи “Клієнт банк” (паролі, інформацію про клієнта).

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини