Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:07:25

У Чернігові може з’явитися площа Незалежності?

20.08.2013   07:21

Офіційна топоніміка древнього міста Чернігова налічує біля 450 назв вулиць, 122 провулків, 6 площ та двох проспектів.

Більше половини цих назв мають явне ідеологічне забарвлення. Так 98 назв пов’язано з подіями Великої вітчизняної війни, 76 – Жовтневого більшовицького перевороту 1917 року і громадянської війни, 28 – з совєтським минулим, 18 – українськими совєтськими діячами, 6 – афгансько-совєтською війною і Чорнобильською катастрофою. При цьому іменем Героїв СССР названо 78 вулиць міста.

Ще 51 – названо на честь діячів російської культури, 49 – української історії і культури.

32 вулиці і провулки названо на честь немісцевих географічних об’єктів.

На жаль, тільки біля 30% або 174 назв вулиць, провулків, площ можна вважати місцевими, тобто хоч якось відбивають місцеві особливості, а не нав’язані комуністичною владою з політичних міркувань.

Привертає увагу те, що крім вулиць імені Тараса Шевченка та Гетьмана Полуботка, усі інші вулиці, що названі на честь діячів української культури і історії, розташовані на околицях міста у приватному секторі.

До речі, вулиця Незалежності в мікрорайоні нової забудови Масани була названа за рішенням Чернігівського міськвиконкому від серпня 1991 року на честь першої річниці прийняття Декларації про суверенітет України. І це не випадково, бо з трьох сіл – Масани, Коти і Бобровиця, які увійшли до складу міста у 1973 році, саме село Масани є найбільш віддаленим від історичного центу міста.

Ще одна особливість чернігівської топоніміки – наявність у місті всього шести площ та двох проспектів, що створюють вісь у вигляді “хреста”. Це свідчить про єдиний логічний архітектурний і топонімічний задум архітекторів. При цьому чотири площі розташовано на проспекті Перемоги: Привокзальна, Перемоги, П’ять кутів, Героїв Сталінграда, а дві на проспекті Миру – Красна і Дружби народів.

Звертає на себе увагу на те, що досі не було офіційної назви площі, розташованої в центрі “хреста” на перетині головних магістралей міста – проспектів Миру та Перемоги.

Логічно, що саме ця площа повинна мати назву – площа НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Судіть самі.

За комуністичного панування, коли проспект Миру до 2001 року мав назву вулиця Леніна, а проспект Перемоги – проспект Жовтневої революції, це була центральна, парадна площа міста ЧЕРНІГОВА. Тому не дивно, що на бульварі біля цієї площі було у 1967 році встановлено пам’ятник вождю світового пролетаріату, а розташований на ній центральний міський готель названо “Україна”.

Нагадаю, що завдяки наполегливості рухівців Чернігівським міськвиконкомом 16 липня 1990 року було повернуто площі ім. Куйбишева її історичну назву – Красна, а згодом, з набуттям незалежності України, і статус головної площі міста.

Вважаю, що громадськість нашого міста повинна ініціювати надання площі на перетині бульвару Миру і проспекту Перемоги назви – поща НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Це хоч якось зменшить явний перекіс у назвах вулиць древнього українського міста Чернігова.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.