Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 17:00:24

Незареєстровані прилади, що продаються під виглядом медичних

06.08.2013   11:50Агенцiя

До Держлікслужби України регулярно надходять скарги від споживачів на шахраїв які продають звичайні побутові електричні прилади під виглядом медичних приладів, що нібито мають лікувальні властивості.

Оману важко виявити недосвідченій людині, адже шахраї часто видають себе за лікарів, а фірми-одноденки, які зникають та з’являються кожного дня – за медичні центри, навіть державні. Повіривши некоректній рекламі, хворі гідні викласти останні гроші в надії на швидке покращення здоров’я. Після того, як хворий впевнюється, що стан здоров’я не тільки не покращився, а часто й погіршився, він знову звертається до шахраїв із намаганнями отримати допомогу, роз’яснення або повернути гроші. У кращому випадку номер телефону “медичного центру” не відповідатиме, а в гіршому – людині запропонують додатково придбати якійсь інший прилад чи пігулки, запевнивши, що ось саме тоді вже наступить бажаний результат, і тоді замість вирішення проблеми хворий втратить ще не одну тисячу гривень.

Пропонуючи громадянам придбати прибори, які, як заздалегідь чудово знають їх продавці, не є лікувальними і не несуть ніякого покращення здоров’я (окрім можливого невеличкого ефекту самонавіювання), ці особи порушують законодавство України. Відповідно до Закону України “Про рекламу”, в рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів чи медичної техніки забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо вони не підтверджені у встановленому законодавством порядку.

Людина, яка довірилася шахраям, може втратити як гроші (від 1 до ЗО тисяч гривень, в залежності від ступеню довірливості), так і здоров’я, адже хворий, як правило, припиняє застосування лікарських засобів, призначених лікарем, сподіваючись на швидке одужання за допомогою “надсучасної медичної апаратури”. Логіка ошуканої людини така: якщо цей апарат дорого коштує, то точно допоможе. Саме на це й розраховують шахраї.
Як попередити шахрайство

Якщо Вас зацікавив будь-який прилад, який пропагується як лікувальний, обов’язково зробіть наступне

По-перше – дізнайтеся, чи зареєстрований лікувальний центр, який пропонує Вам відповідні послуги. Тобто необхідно дізнатися номер ліцензії лікувального центру (ліцензія МОЗ на право здійснення діяльності з медичної практики).

По-друге – дізнайтеся, чи зареєстрований пристрій, що рекламується, в якості медичного виробу. Для цього необхідно надіслати відповідний запит на нашу адресу м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 602, або до Державної служби України з лікарських засобів: 03115 м. Київ, проспект Перемоги, 120. Якщо в Вас є доступ до Інтернету, то зробити це буде дуже просто – достатньо лише відвідати розділ “Державні реєстри” на веб-сайті Держлікслужби України (diklz@diklz.gov.ua)

По-третє – навіть якщо Ви дізналися, що лікувальний заклад має відповідну ліцензію та медичний виріб зареєстрований згідно українського законодавства, в будь-якому разі обов’язково зверніться до лікаря за місцем проживання, аби дізнатися – чи допоможе той або інший медичний виріб саме при Вашій хворобі, і чи не нанесе він шкоди Вашому здоров’ю.

Держлікслужба у Чернігівській області попереджає громадян: припинення самолікування та своєчасне звернення до лікаря за місцем проживання – єдиний надійний захист від шахраїв!


За повідомленням Державної служби з лікарських засобів у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини