Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:03:34

На Чернігівщині зросло охоплення населення ВІЛ-сервісними послугами

16.07.2013   12:49Агенцiя

У Чернігівській області поліпшилися темпи розвитку мережі кабінетів «Довіра», де громадяни можуть отримати послуги з консультування та тестування на ВІЛ, а також поліпшення лабораторної діагностики туберкульозу

Про це йшлося під час чергової апаратної наради у Держслужбі України соцзахворювань.

Показник захворюваності на туберкульоз у 2012 році у порівнянні з 2008 роком знизився на 24,1%, з 82,3 до 62,5 на 100 тис. населення. За перший квартал 2013 року кількісне зростання захворюваності відбулося внаслідок покращення діагностики туберкульозу, ширшому запровадженню експрес-діагностики, а також завдяки інтенсивній роботі з групами ризику. З метою розширення можливостей лабораторної мережі для своєчасної діагностики туберкульозу, в тому числі і мультирезистентного, придбане сучасне обладнання, зокрема для експрес-діагностики хіміорезистентного туберкульозу. Завдяки цьому скорочено термін виявлення туберкульозу.

У регіоні проводиться щоквартальний моніторинг індикаторів виконання завдань та заходів програми. Разом із тим, керівник відомства звернула увагу представників фтизіатричної служби області на питання якості харчування хворих на туберкульоз, розбудову матеріально-технічної бази, а також приведення їх до стандартів інфекційного контролю.

У сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу протягом останніх років в області зменшується рівень інфікування населення на ВІЛ: з 1,5% - у 2009 році до 0,8% - у 2012 році. Щороку в регіоні відбувається тестування на ВІЛ понад 100 тисяч осіб, що становить 10-11% від загальної кількості населення області.

Протягом 2009-2012 років покращилася робота з обліку ВІЛ-інфікованих - з 35% у 2009 році до 58% у 2012 році. Це дало змогу охопити більшу кількість осіб ВІЛ-сервісними послугами.

Відмічається зменшення кількості ВІЛ-інфікованих вагітних та кількості дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів. В області відмічається зменшення темпу приросту смертності від СНІДу: з 66,7% у 2010 році, 14,5% у 2011 році до 3% у 2012 році.

В області забезпечено широкий доступ населення до послуг консультування та тестування на ВІЛ, адже в усіх районних та міських лікарнях створені та функціонують кабінети «Довіра». Загалом в області функціонує 28 кабінетів «Довіра», однак щороку відбувається розширення мережі кабінетів. Так, у 2012 році на базі кабінету «Довіра» Прилуцької центральної міської лікарні відкрився сайт антиретровірусної терапії, де лікування отримують 23 пацієнта. На базі кабінетів «Довіра» діють три телефони довіри і всі бажаючі можуть отримати інформацію щодо актуальних питань ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна відзначила високий рівень організації роботи обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, системність та якість у проведенні аналізу епідемічної ситуації, ефективність у визначення проблемних питань та шляхів їх подолання.

За інформацією Держслужби України соцзахворювань

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.