Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:25:13

“Твоя крапля крові – початок моря життя”

14.06.2013   13:58Агенцiя

11 червня з нагоди Всесвітнього дня донора за підтримки Міністерства охорони здоров’я стартував Всеукраїнський проект “Твоя крапля крові – початок моря життя”.

ВООЗ обрала 14 червня для відзначення Всесвітнього дня донора. Це день вияву вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров’я інших людей, здаючи свою кров.

Цього року відзначається 10-та річниця Всесвітнього дня донора крові під гаслом “Подаруйте життя-станьте донором крові”, адже донація крові – це дар, який рятує життя і він повинен бути безоплатним.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є.

Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Сьогодні 75 764 особи мають статус почесного донора України – це люди, які більше 40 разів безоплатно здали кров або 60 разів – плазму. Сьогодні в Україні 83 особи мають звання заслуженого донора України, 13 донорів нагороджені урядовими нагородами. Є з-поміж них і Герой України – Володимир Ніколаєв з Дніпропетровщини, його внесок – 663 донації крові (з них 203 літри плазми), він досі є активним донором.

В Чернігівській області щороку безкоштовно діляться кров’ю 13 тисяч осіб. Наразі Чернігівська обласна станція переливання крові сповна забезпечує заклади охорони здоров’я компонентами крові. Слід зазначити, що на Чернігівщині проживають 1230 почесних донорів (які здавали кров 40 і більше разів) і два донори, які мають державну нагороду “Заслужений донор України” (здавали кров понад 100 разів).

Довідково:

У 2012 році обсяг заготівлі крові становив близько 386 456 літрів донорської крові. Це на 1 173,8 літрів більше, ніжу 2007 році (385 282,4). Але загальна кількість донорів зменшилася на 8,25%: у 2012 – 605 798 осіб, що на 54 466 менше, ніж у 2007 році. Варто відзначити, що на фоні незначного скорочення донорів заготівлі крові зросли. Це свідчить про підвищення якості донорів, що дозволяє взяти повну або майже повну разову дозу крові (450 мл).
А показник первинних донорів (осіб, які вперше здають кров) лишається стабільним упродовж 5 років. Це близько 40% (234 192) від загальної кількості донорів крові. Кількість донорів, що здають плазму, зросла майже на 13% і у 2012 році становить 69 516 осіб.

 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини