Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 12:41:30

На Чернігівщині прибережно-захисні смуги Дніпра нормативно не закріплені

13.06.2013   12:36Агенцiя

Протяжність берегової лінії Дніпра в межах України, його водосховищ та Дніпровсько-Бузького лиману становить 954 км, нормативна площа прибережних захисних смуг - більше 46 тис. га.

«36 тис. га (77%) прибережно-захисних смуг нормативно не закріплені, тобто на їх території і можливий той правовий безлад розпорядження землею, який ми маємо», - зазначила заступник Дніпровського екологічного прокурора Луіза Яковлєва під час засідання колегії прокуратури.

Враховуючи рекреаційну привабливість прибережної смуги Дніпра, саме відсутність встановлених на місцевості меж прибережних захисних смуг створює умови для численних зловживань при відведенні земельних ділянок.

«У Черкаській області встановлено 66% від загальної площі прибережних полос, в Запорізькій і Дніпропетровській відповідно 39% та 24%, а в Київській, Чернігівській, Полтавській, Миколаївській та Кіровоградській областях такі роботи фактично не проводилися», - підкреслила заступник прокурора.

У Дніпропетровській області не затвердженими залишаються проекти визначення прибережно-захисних смуг міста Дніпродзержинська та Верхньодніпровського району, які розроблені ще в 2009 і 2011 роках відповідно.

Київською міською радою та Київською міською державною адміністрацією протягом 2006-2009 років розроблено та затверджено проекти землеустрою щодо встановлення прибережно-захисних смуг у всіх 7 районах столиці, через які протікає річка Дніпро. При цьому, сьогодні на місцевості встановлено 44 га прибережних смуг, що складає менше десятої частини від загальної площі прибережної зони річки в межах столиці.

Також, не встановлені на місцевості і межі прибережно-захисних смуг в місті Комсомольську Полтавської області, проект з визначення яких затверджений у грудні 2010 року. Аналогічна ситуація склалася і з проектною документацію прибережно-захисної зони міста Запоріжжя, затвердженої ще в 2007 - 2009 роках.
За словами Луізи Яковлєвої, відсутність проектів прибережно-захисних смуг і не винесення їх в натуру є основною причиною тих численних і грубих порушень земельного та водного законодавства, які встановлені Дніпровською екологічною прокуратурою за півтора року діяльності.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.