Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:50:41

До Червоної книги України занесено 154 види, з них 51 вид птахів, до списку Міжнародного союзу охорони природи – 29 видів, до Європейського червоного списку – 6 видів

21.05.2013   12:29Агенцiя

До Міжнародного дня біорізноманіття

22 травня в світі відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття. За останні десятиріччя людська діяльність завдала величезної шкоди рослинному і тваринному світові України. Збереження біорізноманіття – це складна і комплексна справа, система специфічних заходів захисту, збереження заповідних територій, пам’яток природи.

Спеціалістами-зоологами Чернігівського та Ніжинського державних педуніверситетів спільно зі спеціалістами Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області проведено роботи по інвентаризації фауни хребетних тварин Чернігівської області.

Встановлено, що територію Чернігівщини заселяє близько 425 видів хребетних тварин. До Червоної книги України занесено 154 види, з них 51 вид птахів, до списку Міжнародного союзу охорони природи – 29 видів, до Європейського червоного списку – 6 видів.

Різноманіття пташиного світу Чернігівської області вражає – є гніздові перелітні види, гніздові осілі, пролітні, види які зустрічаються лише на зимівлі тощо. Серед 10 видів гніздових є лебідь-шипун, норець червоношиїй, горіхівка, чиж, снігур, лунь польовий (віднесений до Червоної книги України).

Сім перелітних видів набули статусу осілих, до них належать: сова болотяна, чикотень, дрозд чорний, гаїчка болотяна, гаїчка-пухляк, костогриз.

Значним результатом спільної роботи науковців та Держуправління стало створення списку регіонально рідкісних видів тварин, що населяють область: це 352 види тварин. З них безхребетні – 235 видів, хребетні тварини – 117 видів.

В процеси зміни чисельності і видового багатства крупних мисливських ссавців, як то лосів, наприклад, відіграє певну роль браконьєрство, порушення структури лісових насаджень, надмірні рубки, що створюють фактор хвилювання, а це, в свою чергу, погіршує можливості розмноження.

Чернігівська область має одну з найбільших кількість природно-заповідних територій, які покликані здійснювати охорону екосистем з усіма різновидами живих компонентів. Для охорони та збереження пташиних популяцій, наприклад, особливо зникаючих, вразливих та рідкісних видів створено 4 орнітологічних заказники місцевого значення: “Вузьке”, “Придеснянський” (Сосницький р-н), “Мньовський” (Чернігівський р-н), “Гужевик” (Семенівський р-н).

Також область багата на рідкісні види рослинного світу, які занесені до міжнародних переліків, Червоної книги України.

На території нашого регіону розроблені і діють програми, що направлені на збереження біорізноманіття рідного краю.

Екологи та науковці області підтримують думку, що витрати на охорону зникаючих та рідкісних видів флори і фауни будуть дуже ефективним вкладенням в наше майбутнє. Сприятиме цьому також активне залучення свідомої молоді, громадськості до процесу збереження довкілля, участі в процесі прийняття органами влади та місцевого самоврядування важливих рішень в сфері охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, впровадження екологічної культури серед населення і студентства.


Наталія Радченко? заступник начальника відділу Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини