Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:07:48

Цифрові корсари сушать весла – міліція проводить операцію “Пірати”

10.04.2013   10:02

На Чернігівщині, як і по всій державі, триває цільова оперативно-профілактична операція під умовною назвою „Пірати”. Перші результати засвідчили ефективність заходів, що проводяться. Міністерство внутрішніх справ України приділяє особливу увагу проблемі незаконного використання та розповсюдження аудіовізуальних творів і комп’ютерних програм за допомогою Інтернету.

Ця проблема набула актуальності як для України, так і для більшості іноземних держав. Основною причиною розвитку піратства в нашій країні є значний попит на дану продукцію, оскільки вона в рази дешевша за ліцензовану, а іноді й просто розповсюджується безкоштовно. Через це неліцензійним програмним забезпеченням користуються не тільки приватні особи, а й підприємства.

Метою профілактичних заходів, які проводить міліція, є виявлення та припинення протиправної діяльності членів організованих злочинних груп і окремих осіб, що спеціалізуються на вчиненні протиправних діянь у сфері охорони авторських і суміжних прав з використанням Інтернету.

На підготовчому етапі операції працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС узагальнили зібрану інформацію, визначили основні напрямки діяльності та контролю і взаємодії оперативних служб з питань документування злочинів цієї категорії, були розроблені детальні плани проведення цільового відпрацювання з урахуванням специфіки регіону.

Так, під час практичного етапу операції співробітники відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС в Чернігівській області в мережі Інтернет виявили факт порушення авторських прав корпорації, яка займається виробництвом комп’ютерних ігор, які входять до пакету ігор “Steam”. До правоохоронців із заявою звернувся директор консалтингової фірми, яка видає ліцензії для комп’ютерних клубів і комп’ютерних кафе на використання продукції в комерційних цілях. Він повідомив, що власник комп’ютерної мережі розмістив у себе на ресурсі ігровий контент без ліцензії, чим спричинив збитки компанії-правовласнику.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав) – караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення.

Також співробітники ВБК УМВС в Інтернеті виявили два факти незаконного використання торгової марки відомого корейського виробника електроніки. Спритні комерсанти пропонували покупцям китайські “дуже якісні копії” мобільних телефонів цієї фірми. З цього приводу в міліцію із заявою звернувся офіційний представник фірми в Україні. Розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 229 Кримінального кодексу України (незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару) – караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією і знищенням відповідної продукції та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

Також у світовій інформаційній павутині оперативники натрапили на оголошення про продаж кави відомого європейського виробника. Правоохоронців насторожила сміхотворна ціна, як для такого продукту. Виявилося, що спритники продавали сурогат, який невідомі виробники-підпільники пакували в коробку відомого кавового бренду. Збувала сурогат звичайна базарна точка. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 229 Кримінального кодексу України (незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару) – караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією і знищенням відповідної продукції та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

Не обійшли своєю “увагою” цифрові пірати й програмну продукцію відомої японської фірми-виробника ігор для приставок. Порушники законодавства, використовуючи неліцензійний програмний продукт, пропонували купити його всім охочим геймерам на DVD-дисках, чим завдали правовласнику матеріальної шкоди. Розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 176 КК України (порушення авторського права і суміжних прав) – караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення.

Відділ боротьби з кіберзлочинністю УМВС продовжує комплекс профілактичних заходів, направлених на боротьбу з цифровим піратством.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини