Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:50:57

Чернігівські заповідники в десятці перших України

09.04.2013   12:46Агенцiя

Департаментом заповідної справи України підбито підсумки оцінювання діяльності установ природно-заповідного фонду Мінприроди України.

Серед 45 представників біосферних заповідників, національних природних парків та природних заповідників нашої держави, природоохоронні установи Чернігівської області увійшли до десятки перших.

А саме – Мезинський національний природний парк, створений відповідно Указу Президента України від 10.02.06 № 122/2006, керівник Симоненко Н.В. – на почесному 4 місці.

Національний природний парк Ічнянський, створений відповідно Указу Президента України від 21.04.2004 № 464/2004, керівник Шульга О.О. – відповідно зайняв 10 місце.

Дані парки створено з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних комплексів Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення для нашого регіону.

Тільки на території Мезинського парку нараховують близько 50 пам’яток археології, унікальних ландшафтів. Серед них всесвітньо відома Мезинська палеолітична стоянка, вік якої нараховує майже 20 тисяч років. На території с.Мезин у 1908 році було виявлено поселення кроманьйонців доби пізнього палеоліту. Нині на місці стоянки діє археологічний музей.

Фауна Ічнянського парку нараховує понад 250 видів наземних хребетних тварин, 70 видів птахів, 7 видів земноводних, 4 – плазунів, близько 25 – ссавців, серед яких рідкісні та занесені до Червоної книги України.

Оцінювання проводилось по п’яти напрямам: адміністративно-організаційний, забезпечення дотримання режиму використання природних ресурсів, діяльність служби охорони природно-заповідного фонду, здійснення наукової діяльності та еколого-освітній.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття області, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області бажає колегам наснаги в цій нелегкій справі, та сподіваємося, щоб такі показники лишались гарною тенденцією і надалі, а з роками тільки покращувались!

Довідково. Станом на 01.01.2013 р. природно-заповідний фонд Чернігівської області нараховував 656 об’єктів, загальною площею 253,4 тис. га, що становить 7,6% площі всієї області (середній відсоток по Україні – 5,9%). Природно-заповідний фонд Чернігівщини складають 8 категорій об’єктів: Ічнянський та Мезинський національні природні парки, частина національного природного парку “Залісся”, регіональний ландшафтний парк “Міжрічинський”, 443 заказники, 137 пам’яток природи, 19 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 52 заповідні урочища, дендропарки “Тростянець” загальнодержавного значення та “Прилуцький” місцевого значення, Менський зоопарк (єдиний в Україні в сільській місцевості).

Наталія Радченко заступник начальника відділу Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.