Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:05:27

14 березня - Всесвітній день нирки

13.03.2013   13:28Агенцiя

10% всього населення світу страждають на хронічні захворювання нирок, які в багатьох випадках призводять до інвалідності та смерті, займають І місце по серцево- судинній причині смерті.

Кількість хворих, що потребує застосування в лікуванні методів замісної ниркової терапії (гемодіалізу, перитонеального діалізу, трансплантації донорської нирки) щороку зростає на 30%. Методи дороговартісні, їх застосування є економічною проблемою для всього світу.

З 2006 року 2-й четвер березня відзначається як Всесвітній день нирки, в якому в 2008 році приймали участь 60 країн, в тому числі і Україна, вперше. В поточному році більше 100 країн світу на 6 континентах проводять заходи з нагоди цього дня.
В структурі хронічних хвороб нирок переважають хронічні пієлонефрит та гломерулонефрит. З кожним роком збільшується кількість вторинних нефропатій - уражень нирок при інших захворюваннях, особливо при цукровому діабеті та гіпертонічній хворобі ( діабетична і гіпертензивна нефропатії). Діабетична нефропатія є головною причиною високої інвалідизації та смертності хворих на цукровий діабет. 

Хворі на хронічні захворювання нирок повинні чітко дотримуватись рекомендацій лікаря стосовно дієтичного харчування, режиму праці та відпочинку, уникання дії високих, чи низьких температур, тривалого перебування на сонці. Перебування на обліку у лікаря - нефролога, або терапевта за місцем проживання, контроль артеріального тиску, лабораторних показників крові та сечі  є обов'язковим. При наявності підвищеного артеріального тиску обов'язкова вимога - регулярний постійний прийом антигіпертензивних препаратів. Цільовий артеріальний тиск для хворих на хронічну хворобу нирок - 130/80 мм рт. ст. Такий його рівень зменшує ризик розвитку  інфаркту міокарду, інсульту, зменшує темп прогресування хронічної ниркової недостатності. Важливим являється відсутність анемії. При зменшенні рівню гемоглобіну на 5г/л, артеріальний тиск підвищується на 5 мм рт.ст.

Самим важким ускладненням хронічних захворювань нирок є хронічна ниркова недостатність. Нирки відіграють в забезпеченні життєдіяльності організму дуже важливу роль: виводять в розведеному стані продукти обміну речовин  (шлаки) у вигляді сечі, приймають участь в регуляції артеріального тиску, утворенні гемоглобіну, обміні кальцію. З розвитком ниркової недостатності відбувається "самоотруєння" організму, розвивається анемія, важко регулюється артеріальний тиск, з часом розвивається крихкість та ламкість кісток. На початковій стадії хронічної ниркової недостатності виникають слабкість, швидка втома, зниження, або втрата апетиту, спрага, головний біль, спочатку збільшення загальної кількості сечі з переважним її виділенням у нічний час, а потім її зменшення. Але при повільному наростанні ниркової недостатності, самопочуття у хворого може бути задовільним і працездатність зберігається навіть за умови значного порушення функціонального стану нирок. Тому особи з будь-якою патологією нирок ні в якому разі не повинні оцінювати свій стан на підставі самопочуття, а завданням лікаря є орієнтація хворого на систематичне лабораторне обстеження, виконання всіх лікарських призначень та рекомендацій.

До впровадження методів замісної ниркової терапії (гемодіалізу, перитонеального діалізу та трансплантації нирки) прогноз хронічної ниркової недостатності був песимістичним.
Гемодіаліз - метод очищення крові хворого за межами організму через напівпроникну синтетичну, чи напівсинтетичну мембрану за допомогою діалізного апарату ("штучної нирки"). Сеанси проводяться щонайменше тричі на тиждень по 4 години.
Перитонеальний діаліз - метод очищення крові через власну мембрану   (очеревину). Діалізний розчин заливається в черевну порожнину та виливається з неї через постійний перитонеальний катетер 4-5раз на добу хворим самостійно, в домашніх умовах.

Трансплантація нирки - пересадка однієї нирки від живого чи мертвого донора. В нашій країні живим донором може бути тільки родич хворого: мати, батько, чоловік, дружина, дитина, брат, сестра.

Трупна нирка пересаджується від загиблого,  при згоді його родичів. Після трансплантації нирки хворі пожиттєво отримують препарати, що пригнічують імунітет для попередження відторгнення нирки за рахунок державних коштів.
  
Гемодіаліз в лікуванні хронічної ниркової недостатності застосовується в Чернігівській області з 1991року в обласній лікарні. На даний час лікування гемодіалізом у відділенні нефрології та гемодіалізу обласної лікарні отримують 44 хворих. Лікування цим методом затруднене для пацієнтів  з віддалених районів області. З метою наближення медичної допомоги до населення, збільшення її доступності, в березні 2009 року було відкрито відділення амбулаторного гемодіалізу Чернігівської обласної лікарні на базі Прилуцької центральної міської лікарні. В червні 2011 року - таке ж відділення відкрите на базі Ніжинської міської лікарні. В м. Прилуки на даний час отримує лікування 21 пацієнт, в м. Ніжин - 16.

55 пацієнтів лікуються в недержавному діалізному центрі "Фрезеніус Медікал Кер Україна" в м.Чернігів.

Найбільша тривалість життя на гемодіалізі в нашій області складає 12 років.
 Метод постійного амбулаторного перитонеального діалізу  впроваджений в обласній лікарні з 2007 року. На даний час 22 пацієнти лікуються цим методом в домашніх умовах.

В області мешкають 12  хворих з трансплантованою ниркою.   6 з них - від живого донора, родича. 6 з трансплантованою трупною ниркою. Найбільша тривалість життя з пересадженою ниркою в області - 14 років.

Розхідними матеріалами для гемодіалізу, перитонеального діалізу, імуносупресивними препаратами після пересадки нирки хворі забезпечуються за рахунок  державних коштів.
  
Кількість хворих, що отримують лікування методами замісної ниркової терапії щороку збільшується. В 2003 році їх було 48, в 2012 - 190. По даним статистики лікування цими методами  в різних країнах світу отримують від сотень до тисяч чоловік на 1млн. населення.

З метою запобігання виникнення  хронічних захворювань нирок, розвитку хронічної ниркової недостатності кожна людина має дбати про своє здоров'я: вести здоровий спосіб життя, займатися фізкультурою та  спортом, дотримуватись режимів праці, відпочинку та харчування, проходити щорічне профілактичне медичне обстеження, проводити контроль лабораторних показників крові та сечі після перенесення застудних захворювань. У випадку перебування на обліку з приводу захворювань нирок - чітко дотримуватись рекомендацій свого лікаря.


Зав. відділенням нефрології та гемодіалізу Чернігівської обласної лікарні, головний позаштатний спеціаліст УОЗ з нефрології Горда О.М.

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини