Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:22:26

На Чернігівщині після сплячки прокинулися бурі ведмеді

07.03.2013   16:13Агенцiя

У зоопарку в райцентрі Мена Чернігівської області після зимової сплячки прокинулися бурі ведмеді.

Як повідомила директор зоопарку Зінаїда Максименко, дві самки бурих ведмедів впали у сплячку лише перед новим роком, і прокинулися на початку березня, що приблизно на два тижні раніше, ніж зазвичай. А четверо самців взагалі не впадали в сплячку.

За словами директора, можливо, така ситуація пов’язана з недостатнім харчуванням тварин. Самки прокинулися, ймовірно, через те, що вичерпалися запаси в організмі.

“Кілька місяців у зоопарку були проблеми з фінансуванням, тому тварини харчувалися обмежено, але зараз проблеми всі вирішені і їжі для тварин вистачає в достатку”, – сказала вона, додавши, що раціон тварин відповідає їхнім потребам.

Максименко нагадала, що восени бурі ведмеді і скунси тривалий час не впадали в сплячку, фахівці пояснювали це теплою погодою, а також раціоном, у якому переважала картопля.

Зазвичай ці тварини залягають у сплячку в кінці жовтня і прокидаються в кінці березня наступного року.

Зараз у Менському зоопарку очікується поповнення – декількох тварин привезуть із заповідника Асканія-Нова, а ще починається період появи у звірів дитинчат. Зокрема, через місяць повинні народитися левенята.

Менський зоопарк – єдиний в Україні зоопарк, розташований у райцентрі, заснований у кінці 70-х років минулого сторіччя місцевим ентузіастом Геннадієм Полосьмаком. У 1983 р. Менському зоопарку надано статус зоологічного парку загальнодержавного значення. На сьогоднішній день на площі більше трьох гектарів у зоопарку утримується майже 900 тварин (земноводні, плазуни, риби, птахи та ссавці). Представлено близько 100 видів тваринного світу, окремі з яких занесені до Червоної книги України і Міжнародної Червоної книги. Щорічно зоопарк відвідують до 50 тисяч осіб.

ForUm

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.