Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:15:30

Гаряче серце капітана Мороза

14.02.2013   14:46Агенцiя

“Один з кращих офіцерів частини – командир 1-ї танкової роти капітан Мороз. – Не задумуючись відповів мені командир 1-ї гвардійської окремої танкової бригади полковник Андрій Грицьков. –

Капітан Олександр Мороз

Капітан Олександр Мороз

За вісім років служби в бригаді він жодного разу не підвів, відповідальний, ініціативний, вміє добре працювати сам і підлеглих привчає виконувати свої обов’язки, як то кажуть, на совість. У нього гаряче серце, не любить сидіти на місці, завжди в роботі, дуже активний”.

Мабуть ще малюком, а підлітком і поготів, Олександр Мороз не сумнівався, що стане офіцером, і не просто офіцером, а саме танкістом. Ще школярем знав тактико-технічні характеристики різних типів танків, як вітчизняних так і зарубіжних. Разом з батьком він об’їздив багато військових гарнізонів як на території Радянського Союзу, так і за його межами. Географія цих поїздок чимала: Московський військовий округ, Прикарпатський військовий округ, Західна група військ (Німеччина), угрупування Радянських військ в Монголії.

В шкільні роки хлопець захоплювався точними науками, технікою, спортом, зокрема вільною боротьбою. Та завжди його тягнуло до військових частин, де офіцером-танкістом служив його батько, зараз вже підполковник у відставці, до парку бойових машин з могутніми танками, до полігону з його потужним гуркотом гармат і кулеметів. Сергій Ілліч не наполягав на здобутті професії військового, мовляв, вибирай сам. Та Олександр не уявляв для себе іншої долі, найбільшим прикладом для нього завжди був батько, і справжня чоловіча професія – безумовно військовий.

Згодом, як свого часу і його батько, Олександр склав вступні іспити до Харківського інституту танкових військ. Навчався наполегливо і натхненно, адже військова наука йому подобалась, а предмети, пов’язані безпосередньо з підготовкою танкістів й поготів.

Офіцерську службу лейтенант Мороз розпочав командиром танкового взводу 1-ї гвардійської окремої танкової бригади. З перших днів молодий офіцер посилено працював над підвищенням особистої підготовки. У цьому йому сприяли офіцери частини – начальник штабу батальйону майор Дмитро Брижинський і заступник з озброєння батальйону майор Олександр Бакун. Олександр штудував бойові статути, методики з вогневої і тактичної підготовки тощо. В нагоді стали й книги з батьківської бібліотеки, видані ще за Радянського Союзу: “Танк в бою”, “Використання танкових підрозділів”, “Вогнева підготовка” та інші. Одним з перших почав опановувати модернізований Т-64 БМ “Булат”.

Олександр, людина відкрита для спілкування, тож чимало часу витрачав на особисту роботу з підлеглими. Особливо з сержантами. В першу чергу це вивчення техніки і озброєння підрозділу, удосконалення виконання нормативів з фізичної і спеціальної підготовки, загальновійськових дисциплін.

– У моїй роті 21 контрактник і 10 строковиків. – розповідає капітан Мороз. – З ними я безпосередньо проводжу різноманітні заняття з вогневої і фізичної підготовки, тактики тощо. Головним для мене є навчити підлеглих правильному використанню та застосуванню військової техніки та зброї в різних видах бою, підготувати їх до виконання будь-яких бойових завдань. А відшліфовують і закріплюють навики з молодими танкістами вже сержанти-контрактники, яких я до цього готував раніше. Добре підготовлений сержант – це 50 відсотків успіху в бойовій підготовці новачків. Молодші командири можуть за необхідності підмінити офіцера на заняттях, організувати і забезпечити виконання певних завдань. Кращі з кращих у моєму підрозділі – командир танку-навідник командирського танку сержант Федір Матюша, командир танку сержант Володимир Костенко і головний сержант роти-головний старшина бригади старшина Роман Приходько. Вони для мене є, як кажуть, правою рукою.

Підрозділ капітана Мороза, як найбільш підготовлений, п’ять років поспіль, з 2004 по 2008 рік, брав участь у військових парадах на Хрещатику з нагоди Дня Незалежності України на штатних бойових машинах “Булат”.

Під час демонстрації бойових можливостей танків Т-64 БМ “Булат” для індонезійської, тайської, німецької та інших закордонних делегацій, до виконання цих відповідальних функцій також залучаються саме танкові екіпажі 1-ї роти на чолі з її командиром.

Торік восени на Олександра Мороза було покладено завдання підготувати підрозділ до участі в змаганнях на звання кращого танкового взводу Збройних Сил України. До складу взводу увійшли 9 солдатів і командир 1-го танкового взводу 1-ї танкової роти лейтенант Віктор Костюк. З ними проводилась як індивідуальна робота так і у складі взводу. Завдяки копіткій праці танкісти з Гончарівського досягли досить непоганих результатів. Вони здобули 1-ше місце у спортивній номінації, 2-ге місце у номінації “Злагодженість дій підрозділу. Виконання вправ з водіння” і 4-те у – “Виконання вправи контрольних стрільб”.

Командир 1-го танкового батальйону підполковник Олег Миколайчик про свого підлеглого капітана Мороза розповідає охоче

– Олександр відповідальна, ініціативна, добросовісна людина. З поміж інших офіцерів вирізняється доброю вдачею, доброзичливістю, завжди підтягнутий, охайний, регулярно займається спортом. Він багато зусиль докладає для удосконалення особистої професійної майстерності. Є гарним прикладом для підлеглих, адже практичні вогневі вправи з озброєння танка і стрілецького озброєння виконує тільки на “відмінно”.

Під час крайнього інспектування танкової бригади 1-ша танкова рота і її командир капітан Олександр Мороз, були визнані кращими у частині й отримали тверду оцінку “добре”. А нормативи з таких важливих предметів як фізична і вогнева підготовка склали на “відмінно”.

– Щоб чогось добитися потрібно постійно працювати над собою, не балачками, а власним прикладом уміти “запалювати” підлеглих – ділиться Олександр. – Мені подобаються люди, які не “тліють”, а “горять” на службі, від яких передається потужний заряд життєрадісної енергії, що спонукає постійно чогось досягати, удосконалюватись самому і допомагати у цьому іншим. Бути активним, не зупинятися на досягнутому, жити повноцінно – для мене є найголовнішим у житті.

Олександр Парій

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.